Mire is szolgál a balatoni miniszteri biztos?

Szári Zsolt Balázs személyében Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója miniszteri biztost kapott a Balaton. Ami furcsa lehet ebben, hogy egy környezetvédelmi minisztérium nélküli országban ez mindenképpen egy érdekes fordulatnak tekinthető, mivel eddig a kormány nemhogy az első sorban nem volt bármelyik természeti érték megóvásában, de cserébe szó nélkül hagyta a Balaton part kiárusítását, élővilágának pusztítását, hiszen a befektetők – vagy épp a saját használatra luxusnyaralót építők – egy jelentős része a NER-nek haszonélvezője.


A miniszteri biztos


• közreműködik a Balaton növény- és állatvilágának, valamint a víz minőségének megóvásához kapcsolódó, az agrárminiszter feladatkörébe tartozó szakmai feladatok összehangolásában;
• elősegíti a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyező források azonosítását;
• javaslatot tesz a Balaton medrének rekultivációjával kapcsolatos állami feladatok megvalósíthatóságára;
• elősegíti a balatoni halak gasztronómiai népszerűsítését
• és rendszeresen tájékoztatja az őt kinevező agrárminisztert, illetve havonta írásbeli beszámolót készít munkásságáról


– írja a Mérce.


Az utóbbi években nem telt el olyan hét, hogy ne lett volna hangos a média valamilyen jut az eszelős tempóban zajló, helyi közösségeket és természeti értékeket semmibe vevő Balaton-parti beruházásokról szóló hírtől. Volt tihanyi mezőgazdasági épületnek álcázott luxusingatlanozás, illegális fakivágások tömkelege vagy hegyoldalak lefaragása. Persze büntetéseket mindig lehetett eddig pénzzel orvosolni. Balatonaligán a szabadstrand jövője is kérdéses, mivel a kormányközeli beruházások igencsak elfoglalják a partot.
Többek között ezért is mondott le Szigliget polgármestere, mert szerint „bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben” védtelen a település, az önkormányzat már kevés ahhoz, hogy megállítsa a Balaton körül kibontakozó folyamatot – írja az oldal. Ennek ellenére persze mindenki már tudja, hogy az egész Balaton Mészáros, Tiborcz és Matolcsy kezében van.

És akkor most, mindezek után kineveznek egy miniszteri biztost, aki majd jól megvédi a Balatont. De mégis hogyan, ha épp a NER facsarja ki az utolsó csepp hasznot is a Balatonból bármi áron?
Sok kérdés merül fel a miniszteri biztossal szemben, elsők között az, hogy ki ő, hogy minden eddigi pusztítást megakadályozzon? Milyen hatáskörei vannak, mit fog tenni? Vagy majd inkább közreműködik? Egy biztos A Balaton valódi őrzői pedig továbbra is a helyi közösségek és az ügyeket kihangosító civilek maradnak.


(Mérce)