Itt a folytatása a Matolcsy VS Varga párbajnak

Cicaharcnak illetlen lenne hívni, de hónapok óta tart az adok-kapok Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök között. Most éppen a pénzügyminiszter üzent a jegybankelnöknek.

Ami eddig történt:

  • Ugye júliusban Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy 10 év után először fognak kamatot emelni, ami ennek megfelelően ez meg is történt és az MNB 30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte az alapkamatot. Ezt Matolcsy az EU egyik legsikeresebb újraindításának véli.
  • Az uniós országok között Magyarországon a legmagasabb az állami beruházások aránya, melynek háromnegyed része építési beruházás.

„Az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet.”

– jelentette ki Matolcsy György még a nyár közepén.

  • Majd erre reagált Varga Mihály pénzügyminiszter akképpen, hogy szerinte „vicces” Matolcsy György állítása. Az ATV-ben készült interjúban így fogalmazott:

A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022

Varga Mihály szerint a Matolcsy György által tett javaslat hiba lenne és megszorításokkal járna, ha az államháztartási hiányt 3 százalék alá vinnék.

Ezt Facebook bejegyzésében nyomatékosította a pénzügyminiszter.

Kétmilliárd forintos beruházás, 800 megőrzött munkahely a bajai Axiálnál.

A megszorítások rossz stratégiája helyett a beruházások ösztönzését és a munkahelyek védelmét választotta a kormány.

Varga Mihály szerint 800 munkahely megőrzésest teszi lehetővé a kormány 2 milliárd forintos beruházása. A mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével foglalkozó bajai Axiál Kft.-be fektetett 2 milliárdos beruházás még gyorsítja is a gazdaság újraindítását a miniszterelnökhelyettes szerint.

Varga Mihály úgy véli a vezető akkor jó vezető, ha minden helyzetben képes hosszú távon gondolkodni. A válság alatt más volt a tét, mint jelen helyzetben. Eddig a munkahelyek megtartása a vállalkozások fennmaradása volt a cél, azonban a mostani helyzetben a gazdaság újraindítása égető a mindennapokban. A pénzügyminiszter szerint a kormány a megszorítás stratégiája helyett a vállalatok támogatását, a beruházások ösztönzését, és a munkahelyek megőrzésének útját választotta.

Ez pedig szembemegy a jegybankelnök álláspontjával, miszerint a pénzügyi tárca indokolatlanul sokat költ a gazdasági válságból való kilábalására. 2022-re pedig törekedni kellene az államháztartási hiány 3 százalék alá történő csökkentésére, mivel az 5,9 százalékos költségvetési hiányt magasnak tartja.

Nyitókép: MTI