Ilyen volt az idei szezon a Balatonon – videó

A naptári nyár utolsó napján nyugodtan beszélhetünk arról, hogy miként sikerült az idei szezon a vendéglátósoknak a Balaton part mellett.

Az elmúlt években a COVID-19 járvány miatt is érezhetően felkapottabbak lettek a belföldi turisztikai célpontok és a mindig populáris Balatonon most még inkább azzá vált.

A Balaton körüli vendéglátósoknak néhány kérdést tettünk fel, mert kíváncsiak voltunk az elmúlt két év viszonylataira. Arról kérdeztük őket, hogy milyen volt az idei nyár forgalom szempontjából, erősebb vagy gyengébb, mint a tavalyi. Érezhető volt, hogy a határok megnyitásával esetleg csökkent a belföldi turizmus mértéke, továbbá kíváncsiak voltunk még arra is, hogy emeletek-e árakat és hogy ezt tapasztalták-e a vendégek fizetési hajlandóságán.

Videónkban Karsay Koppány az Ezüsthullám tulajdonosa számol be a tapasztalatairól, illetve telefonon még felkerestük Lepenye Tamást a Szőlőskert Vendéglő tulajdonosát és Nagy Miklóst a Hotel Neptun Badacsonynak és a Tilia Borvendéglőnek tulajdonosát is.

Milyen volt az idei szezon forgalom szempontjából?

Lepenye Tamás: Hoztuk a tavalyi forgalmat, kevesebb személyzettel, de nem panaszkodunk. Teljesítettük az elvártaknak megfelelő szintet. A COVID-19 járvány minket annyira nem befolyásolt, tekintve, hogy harminc éve vagyunk nyitva, nálunk igazából csak évről évre többen vannak, úgyhogy szerintem kijelenthetjük, hogy nálunk beérett a gyümölcs.

Az idei erősebb vagy gyengébb volt, mint a tavalyi nyár?

Lepenye Tamás: Minden szezonkezdet nehéz. Itt tudnám azt mondani, hogy érezhető volt valamilyen módon tavaly és idén is a koronavírus hatása, abból a szempontból, hogy lassabban indult a be az egész, de annál erősebb lett a vége. Szerencsére még most sem szűkölködünk a vendégekből.

Emeltek árakat?

L.T: Muszáj volt, mivel minden nyersanyagnak megnőtt az ára és így mi is kénytelenek voltunk emelni. Mi is nagyjából egy 10-15%-ot emeltünk.

Tapasztalható volt ez a vendégek fizetési hajlandóságán?

Nem kifejezetten, mondjuk talán abból a szempontból, hogy érzékelhetően megnőtt a szépkártyával fizető vendégek száma.

Nagy Miklóst is felkerestük, aki a Hotel Neptun Badacsonynak és a Tilia Borvendéglőnek a tulajdonosa.

„Tavaly azért volt kiemelkedő év a Balatonon, mivel az országhatárok le voltak zárva és megjelent egy olyan fizetőképes réteg a Balatonnál, ami soha korábban nem volt jelen. Eddig ezek a nyaralók csak egy-egy napra ugrottak le a Balatonra, mivel javarészt külföldön töltötték szabadságukat. Ezért, ha a fizetőhajlandóságot nézzük, akkor soha ilyen erős év nem volt még, mint a tavalyi. Az idei ehhez képest azért hektikusabb volt.

Négy csillagos szálláshelyeket üzemeltetünk Badacsonyban, ami nekünk a főszezonban gyakorlatilag folyamatos teltházat jelent. Idén az volt inkább tapasztalható, hogy a vendégek lassabban foglaltak szállást a szezon elején, sokkal óvatosabbak voltak, mint mondjuk tavaly ilyenkor.

A vendéglátás szempontjából az idei évre sokkal jellemzőbb volt a hullámzás a hétvégék és a hétköznapok között. Tavaly minden nap hasonlóan erős volt a forgalom és nem volt olyan kiugró a hétvége, mint az általában szokott lenni. Idén ellenben a hétvégék erős forgalmat produkáltak a hétköznapokkal szemben. Nyilván volt különbség július és augusztus között is, nem beszélve az időjárás viszontagságairól, aminek minden évben ki vannak téve a tóparti szolgáltató egységek. Idén szélsőségesebb volt a vendéglátás, de tudtuk hozni az elvártaknak megfelelő szintű bevételt.

Hasonló számokat hoztunk, mint tavaly, azonban fontos megjegyezni, hogy minden alapanyag és munkaerő drágult legalább 5-15 százalékkal. Ezért lett lényegesen alacsonyabb a nyereségtartalma a vendéglátásnak, mint tavaly volt.”