Az LMP építési moratóriumot követel a Balaton partján

Csopakon tartott sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője és Szendefy Mária, az LMP Balatonért felelős szakpolitikusa. A helyszín választás nem véletlen: Csopakon mára egyetlen szabad négyzetméter sem maradt, ahova a helyi lakosok, nyaralók szabadon és ingyen lemehetnek.

A gyalázatos BAHART privatizáció során a települést megfosztották közhasznú hajóállomásától és a hozzá tartozó mólótól, partmenti területtől.

Az LMP garantálni kívánja, hogy ez ne fordulhasson elő további településekkel, ezért a párt frakciója országgyűlési határozatot fog benyújtani néhány napon belül. A benyújtani kívánt határozat tartalmazza az LMP javaslatait a Balaton természeti értékeinek megvédésére és a helyi közösségek érdekeinek biztosításáért.

A zöld párt kezdeményezni fogja a javaslatok beemelését az ellenzék közös programjába és kormányváltás esetén bízik a megvalósulásban. A kormányváltásig pedig egyfajta kármentő, figyelemfelhívó jelleggel tekint a javaslatokra.

A legfontosabb pontok:

  •  A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás besorolással csak a térség érdekében valóban fontos infrastrukturális fejlesztéseket lehessen megvalósítani. Semmi nem indokolja a normál engedélyeztetési eljárás korrupciógyanús kikerülését, felgyorsítását. Minden beruházásnak meg kell felelnie a hatályos építésügyi és környezetvédelmi szabályozásnak, eljárásrendnek.
  • Azonnali hatállyal rendeljenek el építési moratóriumot a Balaton partmenti sávjában, értve ezalatt a partvonaltól számított 50 méteres távolságban lévő területet.
  • A köztulajdon védelme érdekében, a parttól mért 500 méteres távolságig terjedően, a jelenleg, illetve korábban gyermek- és egyéb üdültetési célú (önkormányzati, állami, közalapítványi) ingatlan tulajdon átruházása, magántulajdonba adása esetén, garantálni kell, hogy azok továbbra is közösségi célokat szolgálhassanak. Illetve erősen korlátozni kell az ingatlanok tulajdon átruházásának, eladásának lehetőségét.
  • Amennyire lehet biztosítani kell a Balaton körüljárhatóságát, a partmenti területek köztulajdonban tartását. Ezért jelenleg köztulajdonban (állami, önkormányzati, közalapítványi) lévő terület csak erős korlátozások mellett lenne eladható magántulajdon részére. Az önkormányzatok számára jogszabályban rendeljék el az elővételi jogot a parti területek közcélú, forgalomképtelen vagyoni körbe tartozó visszavásárlása érdekében. Ehhez, valamint a Balaton körüljárhatóságát, megközelíthetőségét szükség szerint kisajátítás útján biztosító ingatlan(rész)-vásárlásokhoz pályázati úton elérhető állami forrásokat kell biztosítani.
  • Véget kell vetni a közpénzen épülő luxusszálloda üzletnek. Ezekben az esetekben a vállalkozó nem, vagy csak részben vállal valódi üzleti kockázatot. Az adófizetők pénzéből épülnek, gyakran környezetromboló módon a luxus szálláshelyek. Ezért e térségben hazai és az EU támogatást csak egy bizonyos határig lehessen nyújtani szálláshely létrehozására, elsősorban kisebb magánszálláshely bérbeadók számára.

BaHír.hu