Tippek, hogy kényelmes legyen a túrabakancsod

Bármilyen kényelmes is volt az üzletben, amikor felpróbáltuk, sajnos nagyon gyakori jelenség, hogy a túrabakancs idővel mégis kényelmetlennek bizonyul. Ennek több oka is lehet, de leggyakrabban az a helyzet, hogy vagy nem minőségi bakancsról van szó, vagy nem megfelelően használják. Sőt, az sem ritka, hogy eleve nem volt jó a választás, például mert nem jó a méret. Könnyű hibázni, de egy kis odafigyeléssel ezek a problémák elkerülhetők.

Hogyan lehet rosszul használni a túrabakancsot?

Először is, mindig kösd meg a fűzőt, méghozzá kellően szorosan! Sajnos elég gyakran látni félig befűzött bakancsokat vagy lógó cipőfűzőket. Ezzel mindaddig nincs gond, amíg egy könnyű terepen haladunk, de amint kicsit egyenetlenebbé válik a talaj, a befűzetlen túrabakancs veszélyes lehet a lábunkra: egy botlás vagy megbicsaklás, és kész a bokatörés. Így ugyanis a védelmi szerepét egyáltalán nem tudja betölteni. Nem mellesleg, ha szabadon mozog benne a lábunk, könnyebben ki is dörzsöli, és nyomni kezdi olyan helyeken, ahol egyébként nem nyomná.

Ha használsz talpbetétet, a túrabakancsodba is tegyél! Sokan a leggyakrabban használt cipőjükbe tesznek egészségügyi, vagy csak a komfortot növelő talpbetétet, abba nem, amit ritkábban viselnek. Pedig egy túrázás során nagyobb igénybevételnek teszed ki a lábad, mint máskor egy hét alatt, ezért alapvető, hogy ilyenkor is használd a talpbetétet, amire máskor szükséged van.

Hogy lehet rossz a méret?

Banális problémának tűnik a cipőméret meghatározása, mégis sokan vétenek ebben hibát. Van, aki automatikusan veszi az általában szükséges méretet, nem ellenőrizve, hogy az aktuális bakancsnál is jó-e. Így aztán sokszor utólag derül ki, hogy a bakancs túl kicsi vagy éppen túl nagy.

Jó néhány tapasztalt túrázó állítja, hogy érdemes a szokásosnál eleve egy számmal nagyobb bakancsot vásárolni: hegyről lefelé jövet ugyanis előrecsúszik a láb, és az amúgy megfelelő méret kicsinek érződik. Az is igaz ugyanakkor, hogy egy kellően stabil bakancsban nem csúszkál a lábunk sokat – erre is érdemes figyelni a választás során.

(Szponzorált tartalom)