Arató Gergely: Az szavazhasson Magyarországon, aki itt él -Videó

A Reflektorban című közéleti és politikai műsorunk szerdai vendége Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, és a DK képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese, valamint a DK jelöltje a 2021-es előválasztáson a 9. választókerületben, Kőbánya-Kispest körzetében.

A beszélgetésben felmerült Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége, a határon túli magyarok szavazati jogának kérdése, de tisztáztuk a Demokratikus Koalíció keleti vakcinákkal és az oltási igazolvánnyal kapcsolatos néhol zavarosnak tűnő kommunikációját is.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben megválasztják Kőbánya-Kispesten képviselőnek 2022-ben, milyen fejlesztésekkel foglalkozna, Arató Gergely elmondta, hogy a körzetben a legfontosabb kérdés a panel-program, illetve a társasházi felújítások újrakezdése és felgyorsítása. Kiemelte, hogy ennek környezetvédelmi okai és kényelmi vonatkozásai is vannak.

Ezen kívül fő problémaként említette meg a gyenge közbiztonságot Kőbányán, amely az erős együttműködés hiányából fakad, így ő létrehozná a közösségi rendészet újfajta modelljét.

Az említett választókerülettel kapcsolatban arról is érdeklődtünk, hogy mit szól a helyi MSZP korrupciós botrányaihoz, amelyeket a Momentum kőbányai képviselője, Paróczai Anikó nyilvánosan próbált felgöngyölíteni. Ez az ügy szerinte azonban legfőképpen a kispesti önkormányzat hatáskörébe tartozik, és őt országgyűlési képviselőként jobban érdekli a helyi lakókkal kapcsolatos kérdések.

„Nincsen pártszíne a korrupciónak, mindenhol azt kell elérni, hogy átláthatóság és nyilvánosság legyen.”

-tette hozzá.

Dobrev Klára frissen bejelentett miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban a képviselő elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció őt azért jelölte, mert szerintük Dobrev élettapasztalata pontosan arra alkalmas, hogy képes legyen vezetni ezt az országot. Itt megjegyezte, hogy a miniszterelnök-jelöltnek komoly államigazgatási és fejlesztési gyakorlata is van, illetve hasznos nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik, ezek együttese pedig alkalmas arra, hogy valóban megoldja a felmerülő problémákat.

Ezen a ponton megemlítettük Hollik István kormányszóvivő arra vonatkozó nyilatkozatát, miszerint Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mögött közvetetten valójában Gyurcsány Ferenc áll.

„Ha a Fideszre hallgatnánk, akkor Karácsony Gergely is Gyurcsány Ferenc jelöltje, meg Jakab Péter is Gyurcsány Ferenc jelöltje.” – válaszolta erre a képviselő, aki szerint a nők lebecsülése, ha valaki azt gondolja, hogy egy női politikusnak nincsen önálló jogon lehetősége arra, hogy vezető legyen.

„Dobrev Klára a saját jogán indul miniszterelnök-jelöltnek, és a saját jogán alkalmas erre.”

-jelentette ki.

Ezek után felmerült a DK álláspontja arról, hogy elvenné a szavazati jogot a határon túli magyaroktól.

„Nekünk következetes álláspontunk az, hogy az szavazhasson Magyarországon, aki itt él, és ismeri az itteni viszonyokat.”

-felelte erre Arató Gergely.

Szerinte ez nem azt jelenti, hogy a DK a határon túli magyarok ellen lenne, de a szavazati jog egy olyan típusú jog, aminek ahhoz kell kötődnie, hogy ki hol él, és ki viseli a következményei az egyes döntéseknek. Hangsúlyozta, hogy a külföldre kivándorolt magyarok esete azért más, mert ők adott esetben rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de legalábbis magyarországi élettapasztalattal, így tudják, milyenek hazánkban a mindennapok, szemben az elcsatolt országrészekben született és nevelkedett magyarokkal.


Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a DK nem venné-e egy kalap alá kivándorolt és a határon túli magyarok kérdését a szavazati jog tekintetében, a képviselő elmondta, hogy olyan szabályokat kell hozni, amelyek alapján annak lehet szavazati joga, akinek élő magyarországi lakcíme van.

„A határon túli magyarok azért szavaznak könnyű szívvel a Fideszre, mert nem kell a Fidesz által vezetett országban élniük.”

-tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció keleti vakcinákkal kapcsolatos álláspontjáról és a párt tagjainak kijelentéseiről Arató Gergely elmondta, hogy a párt nem azt akarja eldönteni, hogy melyik vakcina hatékony és biztonságos, csupán a transzparenciát várják el a magyar kormány és a szállítók oldaláról. Erre szolgált a korábban megjelenített petíció is, amelyet a kínai vakcina ellen indítottak, amely azonban azóta eltűnt a DK oldaláról.

Szerinte nem lehet nem észrevenni, hogy miközben jók az oltási adatok, a járványügyi szörnyűek, és Magyarországon haltak meg a legtöbben a koronavírus-járványban lakosságarányosan az egész világon.

A képviselő ezek után kiemelte, hogy további problémát jelent, hogy a Pfizer vakcinája érthetően sokkal nagyobb népszerűségnek örvend a magyar lakosság körében, mint a keleti vakcinák, a kormány mégis a keleti vakcinákat propagálja. Szerinte fontos lenne megtudni, hogy mennyi Pfizer vakcina van a raktárokban, és hogy a kormány vajon visszatartja-e a készleteket a Sinopharm javára. Szerinte a szabad vakcinaválasztás az, ami a leginkább növelheti az oltási kedvet.

Hozzátette, hogy a kormány abban hibázik, hogy nem ad teljes körű tájékoztatást a beszerzésekkel, illetve bizonyos oltóanyagok hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban, pedig az oltási hajlandóságot csak elősegítené az, ha biztosítva lenne a szabad választás lehetősége.

Az oltási igazolvány kapcsán kijelentette, hogy hiába postázzák azokat az első oltás után, akkor a védettség még nem teljes körű, így ezekhez külön előnyöket kötni érdekes jogi kérdéseket vet fel. Ennek ellenére a képviselő Czeglédy Csaba az oltási igazolványokkal kapcsolatos elutasító kijelentéseivel kapcsolatban nem foglalt egyértelmű állást, azt azonban megjegyezte:

„Nincsen ebben a dologban rendszer, és nincsen mögötte magyarázat.”