Már nem csak a halak, hanem a madarak is nagyszámban pusztulnak a Velencei-tónál

Nincsen egyszerű éve a Velencei-tónak. Június végén írtunk róla, hogy egyre több hal pusztul el a Velencei-tóban a nagy meleg miatt. Július közepén pedig arról posztoltunk, hogy a tó az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. Aztán a sor még nem zárult le, július végén arról kellett beszámolnunk, hogy 4 strandot kellett bezárni a rossz vízminőség miatt.

Most pedig az újabb tömeges halpusztulást a madarak elhullása tetézi – közölte a pecaverzum. Egy civil csoport egy kifejezetten a madarak által kedvelt partrészt látogatott meg vasárnap, ahonnan a 10-20 darab dög mellől 2 darab még élő, beteg sirályt is befogtak. Mindketten sajnos a botulizmus tüneteit mutatták, melynek a jellegzetessége, hogy az állat szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek – állapította meg a szomorú tényt az egyik önkéntes, Homoródi Szabolcs.

A botulizmus valószínűségét a Dunaharaszti Tollas Barát Civil szervezet által működtetett állatkórházban is megerősítettek, amikor egy mentett kacsát adták át nekik. A madarakat mentő civilek hangsúlyozzák, ha valaki fentebb leírt tüneteket produkáló madarat talál a Velencei-tóban, ne hagyja magára, mert úgy biztosan elpusztul.