Megfulladnak a halak a Velencei-tóban, jetskikkel tennének ellene

Velencei tó

Oxigénhiány miatt fulladtak meg azok a halak, amelyek tetemei az elmúlt napokban tömegesen úszkálnak a Velencei-tavon. Méghozzá nem is kevés hal fulladt meg, ugyanis eddig három tonna haltetemet húztak ki a Velencei-tóból. Az oxigénhiány a szélsőséges időjárási viszonyok miatt alakult ki.

Az Állatvédőrség jet-skiseket próbált beszervezni, hogy hajnalban felkavarják a tó vizét, de erre nem kaptak engedélyt. L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője felvette a kapcsolatot a  Magyar Jet-Ski Szövetséggel, akik akár 40 jetskit is képesek a tóra vinni ingyen, hogy ott tervszerűen, irányítottan végigjárják a vízfelület.

Meg kell oldani, hogy a törvényi tiltás ellenére a korszerű jet-ski-k jogszerűen a vízre tehetők legyenek: erről a rendőrkapitányunkkal is egyeztetünk. Reméljük, találunk megoldást.

– közölte L. Simon László bejegyzésében.

A tónak viszont egy másik problémája is van: a tartósan alacsony vízállás és a folyamatosan gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a egy tartós vízpótlási beavatkozás kivitelezését követelheti meg. Ha ez nem történik meg a jövőben, akkor a tó szélsőséges esetben újra átmenetileg kiszáradhat.

fotó: Civilek a Velencei-tóért/Facebook