Ismét lekerítették a Velencei-tó strandját, fizetős lesz a belépés

Már a tavalyi évben is nagy port kavart, hogy Velencén a Korzó épületét üzemeltető GOMI Kft. elkezdte lekeríteni a szabadstandot, ám akkor ezt sikerült megakadályozni az önkormányzatnak. Most egy hét alatt ismét felállították a kerítéseket és üzente az üzemeltető, akivel még a 2019 előtti kormánypárti többségű önkormányzat kötött 2034-ig szerződést, fizetős lesz a strand elkerített része.

Az önkormányzat beleegyezése nélkül, minden szabály felrúgásával elkezdte a Velence Korzó üzemeltetője a szabadstrand területét elkeríteni 2021. májusában. A település vezetése már akkor azt ígérte, minden jogi eszközt bevetnek ennek megakadályozása érdekében. Bár 2021-re nem lett lekerítve a strand, most ismét kerítést emelt az üzemeltető.

Velence város önkormányzata 2009 júliusában szerződést között a GOMI Rendezvényszervező és Kereskedelmi Kft-vel, akik a Velencei szabadstrandnál akkor felépült épületét az átadást követően bérbe vehették 20 éves időtartalomra. Mivel az átadás csak 2014-ben történt meg, így a szerződés 2034-ig van érvényben. A helyszín minden évben nagy népszerűségnek örvend, hiszen az ingyenes fürdési lehetőség mellett cukrászda, éttermek, bolt és megannyi üzlet várta az oda látogatókat.

 Az üzemeltető GOMI Kft. szerződés szerint a szabadstrandot úgynevezett ’közcélú köztérként’ kell üzemeltetnie a megkötött szerződésük melléklete szerint, a közelmúltban viszont elkezdtek kerítést felhúzni az általuk karbantartott terület köré, így gyakorlatilag teljesen körbe kerítve a strand jelentős részét.

Az önkormányzat nyilatkozata szerint a bérlő ugyan kért az építésre engedélyt, azt azonban a hivatal kifejezetten megtiltotta a részükre. A szerződés érdekessége, hogy ezen cselekedetet, azaz a bérelt terület elzárását nem tiltja, valamint a szerződés felmondását is elég szűk körűen határozta meg az akkor még Fideszes városvezetés.

Most a GOMI Kft. a közösségi oldalán tudatta, hogy a meglehetősen nagy lekerített terület látogatása fizetős lesz 2022. július 1. napjától, a homokos plázs mindössze egy töredéke marad ingyenes a fürdeni vágyóknak.

A kerítés a Velencei Korzónál 2022. június 18-án

Az itt élőknek már nem egyszer volt konfliktusa a bérlővel. A szerződés megkötésekor opcionálisan felajánlották, hogy 60 millió Forint + ÁFA összegért ráépítési jogot vásárolhat a Korzó épületére, ami viszont számtalan velencei elől vette volna el örökre a panorámát a tóra. A korábbi tiltakozások hatására a ráépítés egyelőre nem történt meg, viszont a 2019-es önkormányzati választásokat követően nem tudni, az üzemeltető élni fog-e a szerződésben megkötött jogával. A városban ugyanis elesett a Fidesz, mindössze egyetlen képviselőt tudtak csak delegálni a közgyűlésbe.

Az összképet nézve tehát a bérlő olyan kiskapukat próbál kihasználni, amit talán nem véletlenül kötöttek meg a korábbi városvezetéssel. Az, hogy a szürreális elkerítést sikerül e megállítani, az a jövő zenéje.

Fontos még megjegyezni, hogy a Korzó építésének költségeit 2008-ban 72,81%-ban a KDOP-2.1.1/A-2008-0006-os pályázat keretében elnyert összeg fedezte. Ezen összeg legnagyobb részt az Európai Uniótól érkezett. Emellett hozzávetőlegesen 900 millió forintnyi önrészt is hozzá kellett tenni Velencének, így e célból a város valamivel több mint egy milliárd forintnyi hitelt vett fel kötvénykibocsátás révén. 2012-ben a Magyar Állam konszolidálta az önkormányzatok adósságállományát, így Velence megszabadult az előző években felhalmozott, 1,373 milliárd forintnyi adósságától.

Az adósság átvállalása után azonban az önkormányzat még további 400 millió forintos hitelt vett fel, amely azóta is évente közel 60 millió forintnyi terhet jelent a város számára. A hitel lejáratakor a város által törlesztett teljes összeg 545 millió forint lesz. Tehát a város nem kis adósságot vállalt magára, ami most a bérlő igyekszik saját maga hasznára kisajátítani.