Négy strandot kellett bezárni a Velencei-tónál a rossz vízminőség miatt

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közösség oldalán közölták a hírt, hogy négy strandra sem engedik be a fürödni vágyókat a vízminőség jelentős romlása miatt, ami köszönhető az elmúlt időszakban tapasztalható vízhiány miatt is.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának hatósági vízmintái az alábbi négy velencei-tavi strand esetében határérték túllépéseket mutatnak:

  • Drótszamár Park és Kemping Strand
  • Velence Resort & Spa
  • Agárd Napsugár Strand
  • Gárdony Tini Strand
    A fürdőhelyek üzemeltetése két egymást követő negatív mintaeredményig felfüggesztésre került.

A Velencei-tó az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt.

A felvételt a Gárdonyi Közlöny juttatta el szerkesztőségünkhöz, ahol jól látszódnak azon területek, melyeket még korábban víz lepett el.

Mint korábban már megírtuk, a kevés víz miatti oxigénhiány miatt fulladtak meg azok a halak, amelyek tetemei júniusban tömegesen úszkálnak a Velencei-tavon. Méghozzá nem is kevés hal fulladt meg, ugyanis eddig három tonna haltetemet húztak ki a Velencei-tóból. Az oxigénhiány a szélsőséges időjárási viszonyok miatt alakult ki.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a velencei-tavi halpusztulás ügyében természetkárosítás bűntettének elkövetése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.