Megdöbbentő képek és videó a kiszáradó Velencei-tóról

Mióta Agárdon mérik a Velencei-tó vízállását, sokáig a 61 centiméter volt a rekordalacsony vízállás. 2022 augusztusában ez a szám folyamatosan kevesebb lett, míg a mai napra (aug. 13.) már 54 centimétert is mértek.

A hatóságok folyamatosan dolgoznak azon, hogy a tóban a tavalyi évhez hasonlóan ne fordulhasson elő tömeges halpusztulás, ennek megfelelően minden nap hajnal 6 órától délelőtt 10 óráig egy gép forgatja a vizet – egészen pontosan másodpercenként 280 litert. Bár így is vannak halak, akik az alacsony vízállás miatt elpusztulnak, a haltetem száma elenyésző 2021-hez képest.

Ma már a parttól több helyen 30-40 méterre be lehet sétálni oda, ahol néhány éve még derékig ért a víz. A problémát tetézi, hogy a Velencei-tavat ellátó víztározók is ki vannak száradva és egy eső esetén is azonnal felszívódna a víztározók talajába az esőcseppek.

A kiszáradt tó Velencénél

Megoldási javaslatként felmerült, hogy a Dunából csatornán keresztül érkezzen víz a tóba, ám ennek olyan aggályai vannak, hogy a Duna vizének találkozásával felborulhat az eddig kialakult ökoszisztéma.