Baranya megyében is több tonna hal pusztult el

Fotó: Balog-Farkas András

Egy tonna hal pusztult el Orfűn. A Baranya megyei Herman Ottó-tóban haltetemek százai jöttek felszínre.

Az, hogy pontosan mi okozta a nagymértékű pusztulást még nem lehet tudni. A potenciális okok között szerepelhet az emberi mulasztás vagy akár a túl alacsony vízszint, az algaelszaporodás és a hirtelen légnyomáscsökkenés is. Legnagyobb valószínűséggel azért az oxigénhiány szerepelhet a háttérben mivel az egész Dunántúlon észlelhető a tömeges halpusztulás. Ezeknél a kisebb tavaknál szivattyúzással és levegőztető készülékekkel próbálják megmenteni a halállományt az oxigénhiánytól.

Az egy tonnát is meghaladhatja a begyűjtött tetemek súlya továbbá több konténer is megtelet az elpusztult állatokkal.

A tavon gyakran horgászó Balog-Farkas András Facebook posztjában számolt be a helyzetről:

„Sajnos súlyos halpusztulás történt a Pécsi-tó mögötti Hermann Ottó-tavon a mai napon (2021.08.18). Az okokat még vizsgálják a hatóságok. Sajnos nagyon sok hal még nem emelkedett a felszínre, ezért a holnapi napon is folyik a tetemek gyűjtése.”

Balog-Farkas András lapunknak megerősítette, hogy:

„Az esetleges szennyezésről még nincs információnk. A laboreredmények még nem érkeztek meg. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy a szárazság, alacsony oxigénszint, légnyomásváltozásra felszálló gázok az eliszaposodás miatt a fő okok.”

„A halak eltávolítását az egyesület tagjai végzik a halőrök irányításával. A Mohosz szakértői ellenőrzik az első naptól a munkálatokat és a tó állapotát. A Pécsi-tó kezelőitől kapott a tó vízutánpótlást, mely sokat segített – tette hozzá.”

Az egész Dunántúlt érinti a tömeges halpusztulás problémája.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet sajtóközleménye szerint nem segítettetek a helyzeten a kisebb nagyobb esőzések sem, mivel a szintén aszály sújtotta vegetáció felszívta a lehullott csapadékot, továbbá egy meleg nyári napon akár 2-3 centit is csökkenhet a tavak vízszintje a párolgás miatt.  A legtöbb halastóban jelenleg az 50 %-ot sem éri el a tavak vízszintje. Egyedül talán néhány gázlómadárnak kedvez a helyzet, tekintve, hogy nagyobb kárt is képesek okozni a beszűkült.

A drasztikus vízszintcsökkenés miatt kényszerhalászatra van szüksége a haltermelőknek, hogy a halállományt meg tudják menteni.

A kisebb tavakon levegőztető készülékekkel és szivattyúzással próbálják megmenteni a halállományt az oxigénhiánytól, ugyanakkor ez jelentős többlet költségekkel jár. Van olyan haltermelő, aki a 2021. évben ki sem tudta helyezni a halastavait ivadékkal a már tavasszal jelentkező vízhiány miatt. Várhatóan ez a kedvezőtlen száraz nyári időjárás negatív kihatással lesz az őszi lehalászási eredményekre – írja A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet sajtóközleményében.

Korábban beszámoltunk, hogy nem csak tömeges halpusztulás történik a Velencei-tóban, hanem a környéken nagy számban kezdtek el a madarak is hullani. Erről bővebben itt olvashattok.

Nyitókép: Balog-Farkas András / Facebook