A rendőrség megszünteti a nyomozást az Álomvölgyben végbement pusztítás ügyében

Az Álomvölgy a rendőrség által is megállapított egy Natura 2000 besorolás alatt álló terület, melynek szétdúlása gondatlanságból elkövetett természetkárosításnak minősül, ennek ellenére a nyomozást a hatóságok beszüntették az ügyben. Szél Bernadett, országgyűlési képviselő ezért az Európai Bizottsághoz fordul.

A Budakeszi védett területén zajló, környezetkárosító építkezés már a 2018-as kampányidőszakban is kiemelt témának számított. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, korábban a Párbeszéd képviselőivel közösen, környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést, ám az építkezés tovább folytatódott a Natura 2000 természetvédelmi besorolású területen. A terület védelmének érdekében civilek, politikusok és a helyi önkormányzat is összefogott, aminek révén jelentős sikereket értek el, azonban a rendőrségi határozat alapján a hatóságoknak mégis nehezükre esik a tettes felelősségre vonása – olvashatjuk a mérce oldalán.

2019 novemberében helyi lakosok és civilek tüntettek a budakeszi Álomvölgy megóvásáért, miután kiderült, hogy a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére is folyamatosan munkagépek dolgoztak. Az önkormányzat többféleképpen is próbálta megakadályozni a terület pusztítását, helyszíni ellenőrzéseket tartottak, de mivel nem rendelkeztek hatósági jogkörrel, a kormányhivatalhoz és a járási természetvédelmi hatóságokhoz fordultak az ügyben, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is értesítették, és rendőrségi bejelentést is tettek, ezekre azonban nem kaptak választ. 2020 augusztusában végül a helyi képviselő-testület egységesen megszavazta az Álomvölgy, illetve a környező Bodzás-árok, a Mamutfenyők és a Nádas-tó védetté nyilvánítását – írja az oldal.

A Pest Megyei Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Osztálya az ügyben a civileknek kedvező döntést hozott mivel elutasította a terület tulajdonosának építési engedély kérelmét.

A történet ezzel azonban még nem ért véget, ugyanis mint kiderült, a tettesek felelősségre vonása komoly gondot okoz a hatóságoknak. Szél Bernadett hétfőn a Facebookon számolt be a rendőrségtől kapott leveléről, melyben a képviselőnő ügyben tett feljelentésére válaszolnak.

A levélből kiderül, hogy habár az eljárás keretében megállapították a környezetkárosító rombolást és a védett értékek elpusztítását, felfüggesztik a nyomozást, ugyanis az „elkövető kiléte nem volt megállapítható”.

A mérce szerint a politikus nem tartja megalapozottnak az indoklást, hiszen, mint írta egy körülkerített magánterületről van szó, ahol egy konkrétan beazonosítható vállalkozó építkezik. Szél elmondta, maga is készített felvételeket az Álomvölgyben végbement környezetkárosító tevékenységről, ahol a tulajdonos személyesen is ,,elküldte melegebb éghajlatra”.

A rendőrség határozata szerint a természetkárosítás tényállási elemei megvalósultak, ám a bűncselekmény-sorozatot gondatlanságból elkövetett természetkárosításnak minősíti.

Szél szerint kérdés, hogy ha egy magánvállalkozás magánterületen elpusztít egy régóta ismert Natura 2000 területet, akkor az miért számít gondatlanságnak, hiszen a terület dokumentációjából pontosan lehetett tudni, hogy hol milyen védett állat- és növényfajok találhatóak.

A politikus panaszt tesz az eljárást felfüggesztő határozat ellen az ombudsmannál, valamint az Európai Bizottságnál is, a Natura 2000 terület környezetkárosítása miatt – írja az oldal.