Star Wars ihlette földrajzoktatás

A Star Wars adott alapot egy geológiával foglalkozó oktató jellegű könyvnek, melyet a Pécsi Tudomány Egyetem tanárai alkottak.

A természettudományi kar földrajzi és földtudományi intézetén dolgozó munkatársakban mintegy másfél évvel ezelőtt ötlött fel egy “olvasmányos, izgalmas, sokak által ismert helyszíneken játszódó és a diákok érdeklődését felkeltő” oktatási segédanyag elkészítésének gondolata.

Az intézet oktatói közül jó néhányan rajonganak a Csillagok Háborújáért. Így kézenfekvőnek tűnt, hogy annak világa szolgáljon helyszínként a történetben. Mindennek köszönhetően az elmúlt egy évben a természettudományi kar tizenhat munkatársa és két külső szakértő készítette el az új oktatóanyagot, a “kyber kristályokat kereső fejvadász tizenkét fejezetből álló történetét”, amelyben a Star Wars-történetekből vett helyszínek és figurák adnak hátteret a hagyományos földrajz oktatásban tárgyalt témakörökhöz. A könyvön megközelítőleg 20 szerző dolgozott

Május 4-én a Star Wars napjára hirdették az eseményt, ahol beszéltek a szerzők a könyvről.

A Star Wars világában számos olyan geológiai elem van, melyek nagyon jól felhasználhatóak és párhuzamba vonhatóak a Földön található elemekkel. A sivatagok, a pusztaságok, a zsúvolt városok, tundrák, stb. A szerzők elmondták, hogy a főhős egy utazáson megy keresztül a történetben, melyben kyber kristályok után kutat. Akkor tudja ezeket felkutatni, ha elsajátítja azt a természettudományi ismeretet, melyet a könyv akar átadni olvasóinak a főhős utazásán keresztül.

A szerzők igyekeztek minél pontosabban benne maradni a Star Wars világában. Az univerzum szakértőinek véleményét és kikérték. Figyelembe vették a Star Wars kánon idővonalát, fontosabb eseményeit és szereplőit. Elmondásuk szerint találkozhatnak is az olvasók olyan karakterrel, akiket már ismerhetnek korábbról. Azt nem közölték, hogy pontosan kivel/kikkel.

A könyvről szóló beszélgetést itt lehet megnézni: