Megmenekült volna a Verespatak?!

A Verespatak is már a világörökség része, szavazta meg néhány napja az UNESCO Világörökség Bizottsága.

Az UNESCO twitteren jelentette be a hírt, hogy a az aranybányászatáról híressé vált erdélyi Verespatakot és környékét hivatalosan is a világörökség részévé nyilvánították.

A Verespatak ezen státusza azoknak kedvez, akik ellenzik az az aranybányászat újraindítását a térségben. Így a környék lehetőséget kap arra az örökség megőrzésére építve fejlődhessen.

Verespatak polgármestere, a legnagyobb kormánypárt (Nemzeti Liberális Párt) színeiben megválasztott Eugen Furdui azonban elégedetlenségének adott hangot a határozat miatt, amely szerinte kedvezőtlen a település lakói számára. A polgármester úgy vélte: az UNESCO döntése Európa legnagyobb aranytartalékának a kibányászását akadályozza, és sokkal bürokratikusabbá teszi a település lakói számára az építkezések engedélyeztetésé – számolt be erről a Greenfo.

Verespatakon és környékén vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt melyet a Gold Corporation, finanszírozott volna, ezzel pedig Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni.

Pár napja a Greenfo beszámolt arról, hogy vegyes reményekkel várták az UNESCO bizottságának ülését a különböző érdekcsoportok, amely a világörökség részévé nyilváníthatja Verespatakot és környékét, hacsak a bukaresti kormány vissza nem vonja a felterjesztését. A kabinet képviselői cáfolják, hogy létezne ilyen szándék, ám a liberálisok megosztottak a kérdésben, sőt maga a Florin Cîţu miniszterelnök is ingadozik – olvashatjuk.

( Greenfo )

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt