Szlovák külügyminiszter: Orbánék érvei mintha a Kreml kézikönyvéből származnának

Rastislav Káčer szerint a magyar kormány szankcióellenes érvei gyakran megegyeznek a Kreml érveivel. A szlovák külügyminiszter a felvidéki Napunknak adott nagyinterjút.

Káčer szerint nagyon szokatlan az a módszer, ahogy a magyar kormány ingatlanokat vásárol a szomszédos országokban. A külhoni magyaroknak szóló gazdasági támogatások kiosztásába beleszólást fog kérni a szlovák kormány.

A szankciókkal kapcsolatos kijelentései pedig véleménye szerint megegyeznek az orosz propagandával.

Úgy gondolom, hogy ezek az érvek teljesen elhibázottak. Ezek az érvek mintha a Kreml kézikönyvéből származnának. Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ

– jegyezte meg Rastislav Káčer.

Szerinte a V4-es együttműködéssel kapcsolatosan már akkor felmerültek problémák, amikor Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül. 

Korábban a V4-et sokan V2+2-nek tekintették, de ma már inkább V3+1 lett belőle. Magyarország azonban már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával.

– mondta a külügyminiszter.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Címlapkép: MTI