Visszaküldték a szlovákok a Szputnyik V-vakcinát az oroszoknak

Balázs Attila - MTI

Magyarországon kívül Szlovákia volt az egyetlen uniós tagállam, ahol használták a Szputnyik V-vakcinát is. Csakhogy az nem kellett az embereknek.

Szlovákia az eredeti áron visszaküldte Oroszországba a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcinák nagy részét – közölte pénteken a szlovák egészségügyi minisztérium.  

A márciusban érkezett 200 ezer adagból 160 ezret adtak el újra a gyártó országnak, dózisonként az eredeti vételi – 9,95 dolláros (3000 forint) – áron.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán Szlovákiában több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti kormánykoalícióban, amelynek két kisebb liberális pártja ellenezte az ügyletet.  

Az országban a hatóságok hónapokig nem engedélyezték az orosz vakcina alkalmazását, mire pedig mégis megkapta az engedélyeket, kiderült: közel sem szerették volna annyian beadatni maguknak, mint amennyit rendeltek.

Az egészségügyi tárca közlése szerint 10 500 ember kapta meg a Szputnyik V első dózisát, és még 8 ezren regisztráltak erre az oltásra. A jelentkezési lehetőséget június 30-án lezárták, és múlt héten jelezték: a megmaradt oltóanyagokat eladják vagy adományként továbbadják, mivel szavatosságuk hamarosan lejár.

Magyarországon kívül Szlovákia eddig az egyetlen uniós tagállam, ahol Szputnyik V-vakcinát is használtak a koronavírus ellen.

MTI