600 kilogramm haltetemet emeltek ki a Duna mellékfolyójából

Egy biogázállomás fermentációs hulladéka ömlött a Garamba, a Duna szlovákiai mellékfolyójába.

Rengeteg hal pusztult el köztük veszélyeztetett példányok is, mivel egy biogázállomás fermentációs hulladéka ömlött a Garamba az elmúlt napok esőzései és viharai miatt.

A szlovákiai Bezeréte település mellett horgászók jelentették a horgászszövetségnek, hogy bűzlik a víz és kifejezetten zavaros is, továbbá rengeteg elpusztult halat láttak. A horgászszövetség ezután azonnal értesítette a hatóságokat.

A viharban kidőlt fa okozta az ökológiai katasztrófát, mivel az pont egy fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra zuhant. A baleset közben a tartály megsérült az esőzések következtében pedig feltehetőleg 400 köbméter hulladékot mosott bele a vihar a patakba, ami aztán a Garamba ömlött.

Közben Szendőfi Balázs természetfilmes azt közölte Facebook-oldalán, hogy hétfő esti információi szerint az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Ráadásul ebben nincsenek benne az apróbb termetű halak (csík- és küllőfélék, ingolák), mert a kisebb tetemeiket nehezebb összegyűjteni. Viszont a rendkívül kisállományú, világszinten veszélyeztetettként nyilvántartott dunai galóca több példányát is látni a tetemekről készült képek között. Az itthon fokozottan védett halfaj természetvédelmi értéke 100 000 forint. Egy példány akár 50 kilogrammosra és 1,5 méteresre is megnőhet – írja a Napi.hu.

A szlovákiai Bezeréte és környékén 600 kilogramm haltetemet emeltek ki a folyó egy kilométeres szakaszán. A környező települések környékén is átlag feletti halpusztulást észleltek a folyóban.

A Garam Esztergommal szemben torkollik a Dunába, és a szennyezés körülbelül 90-100 kilométerre már megjelent a folyótól – számolt be az esetről a Liner.hu is.

(Napi.hu / Liner )

Nyitókép: Budapest halai – Facebook