Itt a nagy bejelentés: ezek a termékek lesznek hatósági árasak

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón ismertette a kormány legújabb döntéseit, ahol elárulták, mik lesznek azok a termékek, amikre a tejhez, cukorhoz, liszthez vagy a csirkemellhez hasonlóan hatósági árat vezetnek be.

A kormány arról döntött, hogy bővíti az élelmiszerárstop alá vont termékek körét, az új termékek:

  • tojás,
  • burgonya.

A friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb.

Nem emelkedhet jövőre a rendszerhasználati díj sem a lakossági fogyasztók számára, az energiaárak viszont valószínűleg nőni fognak a nem lakossági fogyasztók számára.

A kormány a rezsicsökkentés megőrzése miatt extraprofit adót vet ki, ami idén 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ami 40 milliárd forint pluszt fog jelenteni a költségvetésnek.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa az infláció mértékét, ezért tartják fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot, valamint a kamatstopot.

Fotó: MTI