Vízszennyezést és halpusztulást észleltek a ráckevei Dunán

Szakemberek is megerősítették, amit a közösségi oldalakon napok óta látni, hogy a Ráckevei-Soroksári Dunán halpusztulást észleltek. A kár mérséklését és elhárítását megkezdték.

A vasárnapi napon bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletére, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon (RSD), Dunaharaszti térségében kisebb testű halak pipálása tapasztalható. Szakembereink azonnal a helyszínre mentek és megkezdték a vízminőségi mintavételezéseket, az oxigénhiányos állapot okának felderítése érdekében. Ezzel egyidőben, az éjszaka során „V” alakban, 2 x 50 m csőhosszal a kompresszoros levegőztetés megkezdődött, továbbá 2 db TRUXOR munkagép a főmeder és a mellékág levegőztetését (a HÉV híd és az M0 híd között) megkezdte.

Hétfőn TRUXOR úszó munkagépekre mobilszivattyúkat telepítettek a szakemberek, ezzel is növelve a levegőztetés hatékonyságát.

Horgászok elmondásai szerint a halpusztulás oka a hétvégén lezúdult nagy mennyiségű csapadék, ami nem először mosott ki szennyvizet a Délpesti szennyvíztisztítóból.

Kiemelt kép: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Facebook oldala