50 év után újra lehet fürödni a Dunában

(MTI, fotó: MTI / Kovács Tamás)

Nyit az ingyenes Római-parti Plázs, lehet közel 50 év után újra fürdeni Budapesten a Dunába.

Újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz- derül ki folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményeiből. Ezért július 30-tól a Római-parton Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkezdi a fürdőhely üzemeltetését.

A római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért, az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton.

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, vízimentő-szolgálatot is üzemeltető, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart.

Ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat, azaz a teljes infrastrukturális hátteret az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep biztosítja a vendégeknek. A területen vízimentő-szolgálat fog működni 11 és este 7 óra között, a fürdőhely nyitvatartási idejében, valamint gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület. A Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működni fog minden nap 22 órától másnap reggel 8 óráig – írja a 3. kerületi önkormányzat.

A kijelölt területen csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad fürdeni, és csak a 120 cm-es bójasoron belül.

  • A plázs 11.00–19.00 óra között látogatható.
  • Szemetet eldobálni, a vizet beszennyezni tilos.
  • A fürdőhely területére állatot behozni nem szabad.
  • Fürödni kizárólag saját felelősségre, a bójákkal kijelölt területen belül szabad.
  • 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhatnak a fürdőhely területén.
  • A fürdőhelyhez tartozó, bójákkal kijelölt vízfelületen vízi eszközök használata és a horgászás nem megengedett.
  • A fürdőhely területére fertőző betegek, valamint ittas, illetve kábítószeres befolyásoltság alatt álló személyek nem léphetnek be.

(III. kerülteti önkormányzat hivatalos oldala)