A Medián szerint kétesélyes a választás

Szorosabb versenyre számítanak, mint négy évvel ezelőtt.

„Egyértelmű, hogy kétesélyes a választás” – mondta Hahn Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója a 444 kérdésére a közelgő választások esélyeivel kapcsolatban. Négy évvel ezelőtt a Medián jelezte egyedül a közvélemény-kutató cégek közül, hogy a Fidesz újabb kétharmados győzelmet fog aratni.

Hahn Endre szerint most szorosabb eredményre kell készülni, mint legutóbb, amikor kizárólag az volt a kérdés, hogy kétharmad lesz-e, vagy sem. A kutató szerint a Fidesz győzelme valószínűbb, ugyanakkor nem lehet egyértelműen jósolni, mert kevés mérés születik a pénzhiány következtében. A média ugyanis kevés közvéleménykutatást rendel.

Hahn úgy látja, hogy a tavaly őszi előválasztás az ellenzék nagy győzelme volt, de azóta inkább hullámzó tendenciákat mutatnak, míg azóta a Fidesz tudott erősödni. A kutató szerint az orosz-ukrán háború még bizonytalanabbá tette az esélyeket, továbbá nem tudni, hogy az ellenzék képes lesz-e eljuttatni az üzenetet a választókhoz Orbán Viktor 12 éve tartó, következetes oroszbarátságával kapcsolatban. További bizonytalanságot okoz, hogy az emberek inkább a biztonságérzetet, a stabilitást keresik-e majd, amit a jelenlegi hatalom eszközeivel lehet biztosítani, így rengeteg kérdés továbbra is nyitott marad.