Az iskolázottság hatással van a választásokra – állítja egy Medián kutatás

A választás előtti napokban az RTL Klub megbízásából készített felmérést a Medián. Ebből a publikációból az derült ki, hogy az iskolázottság alapvetően befolyásolja, hogy a kormánypártra voksol-e valaki, avagy sem. A kutatás részletét Facebookon osztotta most meg az közvélemény-kutató cég.

„Közhely, hogy a választási eredmények látványosan összefüggenek az ország településszerkezetével: a fővárostól a kisebb települések felé haladva egyre nagyobb a Fidesz-KDNP fölénye”

– ÍRJÁK.

„Más elemzések a települések iskolázottsági statisztikái alapján kimutatták, hogy a szavazást legerőteljesebben meghatározó tényező az iskolázottság: az alacsonyabb végzettség a kormánypárti voksot valószínűsíti. De mivel az iskolai végzettség szintje nagyon erősen korrelál a településtípussal, felmerül a kérdés, hogy vajon nem ugyanannak a jelenségnek a két olvasatáról van-e szó.”

A közvélemény-kutató intézet az adatok alapján azt a következtetést vonja le, hogy vidéki városokban és a községekben egyaránt fennáll az a jelenség, hogy az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága.