Ezek voltak a hétvége legfontosabb fejleményei az orosz-ukrán háborúban

Az Ukrajna elleni orosz támadások miatt továbbra is nő a civil áldozatok száma, az ostromlott Mariupol a folyamatos bombázások ellenére sem adja meg magát. Íme a hétvége legfontosabb fejleményei.

Mariupol továbbra sem adja meg magát

Az orosz erők folytatták a támadásokat a délkeleti Mariupol városa ellen, és vasárnap csapást mértek egy művészeti iskolára.

A városi tanács körülbelül 400 főre tette az iskola épületében meghúzódó emberek számát, de Petro Andrusenko, a város polgármesterének tanácsadója szerint nem tudni, hogy pontosan hányan tartózkodtak ott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este videóüzenetben közölte, hogy az oktatási intézmény közelében nem voltak katonai állások.

Az épületben bújkált emberek többsége „nő, gyermek és idős ember volt. Ők most a romok alatt vannak. Nem tudjuk, hányan vannak még életben, de azt tudjuk, hogy a pilótát, aki ledobta a bombát, biztosan le fogjuk lőni” – mondta.

Oroszország ultimátumot intézett a város hatóságaihoz, hogy hétfő hajnal előtt adják meg magukat, de mind a kijevi kormány, mind a mariupoli városi hatóságok elutasították az oroszok feltételeit.

Zelenszkij később terrorcselekménynek minősítette a támadást, amire „évszázadokig emlékezni fognak”.

Több tucatnyi idős ember halt meg egy idősotthont ért támadásban

A kelet-ukrajnai Kreminna városában egy idősek otthonának ötvenhat lakója vesztette életét, amikor egy orosz tank tüzet nyitott az intézményre – közölte Szerhij Haidai, a luhanszki régió vezetője.

Oroszország továbbra is támad civil célpontokat Ukrajna-szerte. Az invázió kezdete óta legalább 902 civil halt meg és 1459 megsebesült – közölte vasárnap az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR).

Az ukránok végeztek egy újabb orosz tábornokkal

Az ukrán erők megölték Oleg Mityajev orosz tábornokot a 150. motorizált lövészhadosztályból Mariupol közelében – derül ki Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadójának hétvégén megosztott Telegram-bejegyzéséből.

Sem az orosz védelmi minisztérium, sem az orosz állami média nem adott ki közleményt a tábornok halálával kapcsolatban.

Az oroszok hiperszonikus rakétákat vetettek be

Az orosz hadsereg azt állította, hogy szombat éjjel és vasárnap reggel hiperszonikus és cirkálórakétákkal sikeres csapásokat mértek ukrajnai katonai célpontokra.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov vasárnap kiadott közleményében azt állította, hogy a Kaszpi-tengerről tengeri indítású Kalibr típusú cirkálórakétákat, a Krím feletti légtérből pedig légi indítású Kinzhal hiperszonikus rakétarendszereket lőttek ki.

Az orosz hadsereg még soha sem használt ilyen fegyvereket, bevétésük célja vélhetően erődemonstrációs célokat szolgált.

Fokozódik a belarusz támadás veszélye

Vasárnap az ukrán vezérkar azt állította, hogy a Belaruszból Ukrajna északnyugati részére irányuló offenzíva esélye „magas”, további részleteket azonban nem közöltek. Hozzátették, „Ukrajna védelemi erői készen állnak, hogy ellenálljanak”.

A támadás a nyugat-ukrajnai Lviv városának elfoglalása szempontjából lehet stratégiai jelentőségű.

Az orosz hadsereg már használta a belarusz területeket az ukrajnai invázió kiindulópontjaként: a hadsereg a déli országrészből indított támadást Kijev és Közép-Ukrajna irányába.

Zelenszkij készen áll tárgyalni

„Készen állok a tárgyalásokra Putyinnal. Már két éve készen állok. Úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem tudjuk befejezni ezt a háborút” – mondta Zelenszkij, aki arra is figyelmeztetett, hogy a sikertelen tárgyalások azt jelenthetik, hogy a két ország közötti harc „egy harmadik világháborúhoz” vezethet.

Az ukrán elnök elmondta azt is, hálás a NATO támogatásáért, de továbbra is szorgalmazza országa NATO-tagfelvételét. „Ha a NATO-tagok készek arra, hogy a szövetségben lássanak minket, akkor tegyék meg azonnal, mert naponta halnak meg emberek” – mondta a CNN-nek adott interjújában.

(CNN)