Karácsony Gergely szerint fel kell készülni arra, hogy 2024-ben már nem lesz főpolgármester-választás

„Szerintem érdemes arra is felkészülni, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogy megszoktuk” – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony szerint régi terv a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetése, és a Fidesz minden ciklusban tett egy lépést afelé, hogy a a tanácsrendszer szintjére züllessze le az önkormányzatiságot.

Az interjúban azt is elmondta, hogy nem indul újra a Párbeszéd elnöki posztjáért, Tordai Bencét javasolja maga helyett.

A kérdésre, miszerint lesz-e még belőle miniszterelnök-jelölt, elmondta, fogalma sincs.

„Érdemben nem befolyásolta volna az eredményt, ha valaki más vezeti a hat párt alkotta tömböt. Márki-Zay Péter jelölésében volt kockázat, de igazságtalan és méltánytalan lenne csak rajta elverni a port. Dobrev Klárával – akit rendkívül tehetséges, értékes politikusnak tartok – sem lehetett volna megúszni a kormányoldal minden propagandát bevető lejárató hadjáratát” – válaszolta arra a kérdésre, hogy az eredmények fényében jó döntésnek tartja-e, hogy az ellenzéki előválasztás során visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Karácsony arról is beszélt, hogy a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy „minden úgy lesz, ahogy eddig volt: maradnak az önkormányzatot sújtó elvonások, és mi szép lassan elvérzünk.”