Török Gábor szerint nehéz évek várnak az Orbán-kormányra

A politológus a Magyar Hangnak adott interjújában elmondta, szorosabb eredményre számított, de az újabb kétharmadnál nagyobb meglepetés lett volna, ha az ellenzék győzni tud.

Szerinte nem volt alapja annak, hogy sok egyéni körzetet billegőnek állított be az ellenzék, ráadásul tévedés volt „a 2018-as ellenzéki szavazatszámot zsebben lévőnek tekinteni és evidenciának venni azt, hogy ezek összeadhatók”. Török Gábor véleménye az, hogy „most alapvetően két értelmezés versenyez egymással: az egyik, hogy nincs mit csodálkozni az ellenzéki vereségen, hiszen ennek fundamentális okai vannak. A másik narratíva szerint „csak” a kampány lett elszúrva. Ahhoz kétség nem fér, hogy az ellenzéknek rossz kampánya volt, de a korábbi választások eredményeiből már kiolvasható volt, hogy az ellenzéknek nincs valós esélye a Fidesszel szemben.”

A politológus úgy gondolja, hogy lehetetlen küldetésre vállalkozott Márki-Zay Péter, aki az összefogás élén azoknak vált a szövetségesévé, akiket le akart váltani, illetve meg szeretett volna haladni. Ellenzékváltásra lenne igény, de végül ő lett a legnagyobb vesztes. A miniszterelnök-jelölt „olyan törést szenvedett, amit nehéz lesz túlélni”.

Török Gábor nem is lát olyan lehetőséget, ami javíthatna az ellenzék helyzetén, kipróbáltak mindent, semmi nem jött be. „Akik pedig hajtják az ellenzéki mókuskereket, eszük ágában sincs kiszállni. Amíg így van, a képlet nem fog változni” – tette hozzá.

Kifejtette véleményét a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal kapcsolatban is, szerinte az attitűdjük jó, azonban nem tartja valószínűnek, hogy jelentősen megerősödjön, hogy aztán a mostani ellenzéknek az alternatívájává váljon a párt.

Úgy gondolja, a majdani ellenzék esélye a Fidesz-modell lehet. „Orbán Viktor és a Fidesz sem bíborban született, a semmiből kellett építkezniük hatalmas politikai ellenszélben” – mondta. „Különböző világnézetű kis pártok összefogása nem működik, egy erős váltópárt nélkül szerintem nem lesz esélye az ellenzéknek. Ehhez politikai munkára és hosszas, akár több választási cikluson átívelő építkezésre van szükség”.

A következő Orbán-ciklussal kapcsolatban elmondta, hogy az első fele bizonyosan nagyon nehéz lesz. Arra számít, hogy 2024-ig a válságkezelés lesz a középpontban, ehhez új emberek kellenek a politológus szerint. A ciklus második fele már a választásokról fog szólni, amikor újra a közérzetet kell javítani. Szerinte Orbán visszavonulásáról egyelőre nem időszerű beszélni, de ma Lázár János egyértelműen beletartozik abba a két-három emberbe, aki utódjaként szóba jöhet. A következő időszakban nagy szüksége lesz a Fidesznek tapasztalt, harcedzett politikusokra.

Az április 3-i eredmény mindenképpen jelzi, hogy „Orbán Viktor megkerülhetetlen tényező marad itthon és a nemzetközi politikában egyaránt” – zárta az interjút Török Gábor.