Ujhelyi István: “Egész Európa arról beszél, hogy Orbán úgy ugrál, ahogy Putyin fütyül.”

A Reflektorban vendége Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője volt. Faggattuk a közelgő választásokat övező Európai Uniós megfigyelésekről, illetve hogy romlott-e a választások tisztaságának helyzete 2018 óta. Szóba kerültek a magyar-orosz viszonyok, de érintettük az ukrajnai krízist is. Beszéltünk a közös európai hadügyről, illetve arról, hogy mikorra várhatunk egységes uniós koronavírus szabályozást a vakcina útlevéllel kapcsolatban. A szocialista politikus értékelte az ellenzéki kampányt, illetve megtudtuk, meddig késik még az ellenzék közös listája, továbbá hogy mit gondol Ujhelyi István Iványi Gábor esetleges államfői jelöléséről.

Ujhelyi István komoly figyelmeztetésnek tartja a magyar kormányzati szerveknek, hogy EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) megfigyelők érkeznek az áprilisi választásokat monitorozni. Az EP-képviselő felhívta a figyelmet, hogy az EBESZ-nek az előző választások után volt már választásokat értékelő jelentése, melyben kimondták, hogy egyenlőtlen feltételekkel küzdött a Fidesz-KDNP és az ellenzék egymással, hiszen a kormányzati propagandagépezet, az állami média teljes leuralása, a választókerületek átrajzolása és sok egyéb ok miatt nem volt tisztességes verseny az induló pártok között.

Majdnem 200 megfigyelő érkezik majd, ami a politikus szerint arra jó lehet, hogy ahol megjelennek, ott a valamennyire feszélyezve érzik majd magukat a fideszes helyi erők, hogy akár szavazatvásárlással, utaztatással próbálkozzanak, de Ujhelyi kihangsúlyozta, az igazi probléma nem a választás napján van, hanem az azt megelőző időszakban – ehhez hozzátette –, a megfigyelések már korábban is elkezdődtek, hiszen az EBESZ folyamatosan nyomon követi a magyarországi demokratikus intézmények helyzetét. 

Ujhelyi István az EBESZ megfigyelés lehetséges következményeit firtató kérdésünkre elmondta, hogy az Európai Unió megelégelte azt, hogy a Fidesz által kialakított rezsim mennyire nem egyeztethető össze az európai jogállami eszmékkel, valamint a Magyarország által aláírt Európai Uniós csatlakozási szerződéssel. Az MSZP-s politikus szerint egyszerűen lefordítva ez annyit jelent, hogy Magyarországot nem venné fel az EU a tagjai közé, ha ma kívánnánk csatlakozni. Így a tét Ujhelyi szerint hatalmas, hiszen amennyiben bebizonyosodik objektív szempontok alapján is, hogy Magyarország már nem egy többpárti demokrácia, úgy annak kihatása lesz a jogállamisági vizsgálatra, mely által súlyos pénzek fagyhatnak be hazánk számára. Hozzátette, a jogállami vizsgálat nagy lehetőség Magyarország számára, hiszen ha győz az ellenzék és helyre teszi az EU által kifogásolt jogállami keretrendszert, abban az esetben a befagyasztott pénzek felszabadításra kerülnek. 

Ujhelyi elmondta, jó esélyt lát arra is, hogy 2018-al ellentétben ezúttal sikerülni fog az ellenzéknek elegendő számú szavazóköri biztost delegálnia az április 3-án tartandó választásokra, bár hozzátette, ez legutóbb is sikerült, csak aránytalanul oszlottak el az ellenzéki küldöttek a választókörzetekben. Üdvözölte, hogy különböző civil szervezetek is fontos munkát végeznek a sikeres koordinációval kapcsolatban, valamint mindenkit arra bíztat, hogy jelentkezzen szavazóköri biztosnak. 

Az EP-képviselő szerint 2018 óta a választások tisztaságának a helyzete egyértelműen romlott. Emlékeztetett arra, hogy milyen mértékben folyik bele az államhatalom a független szervek munkájába, illetve Ujhelyi szerint semmilyen más országban nem fordulhatna elő, hogy létrehoznak egy olyan oltási regisztrációs felületet, melyre több mint 1 millió ember iratkozott fel és az utóbbi időben kizárólag politikai kampányüzenetek közvetítésére használják, de említette, annak ellenére, hogy egy sokat szereplő ellenzéki politikus, nem hívják az állami médiumok egyikébe sem.

Ujhelyi azzal kapcsolatban, hogy lengyel kollégájával együtt közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, melyben azt kérik, hogy az idén júliusban publikálásra kerülő jogállamisági jelentésekben Magyarország és Lengyelország esetében külön figyelmet fordítsanak a Pegasus-ügyre és annak érdemi feltárására elmondta, azért tartja fontosnak ezt, mert bármely másik EU-s tagállamban a kormány azonnali bukását eredményezné ez a botrány, míg Magyarországon úgy tusolják el, ahogy bírják, sőt le is tagadták első körben, hogy rendelkeznek ezzel a kémszoftverrel. 

A felvetéssel kapcsolatosan, miszerint félő, hogy a magyar választások esetében fennáll a külső, orosz beavatkozás lehetősége, Ujhelyi elmondta, a Putyin-féle hatalom játszik az Európai Unióval. Példaként hozta, hogy a francia elnökválasztási-kampányban Le Pen kampányát finanszírozták az oroszok, most pedig egy magyarországi bank adott kölcsönt a francia szélsőjobboldali politikus kampányköltségeire. Utalt továbbá az orosz közösségi médiás dezinformációs kampányokra is, melyek mintaként szolgálnak a magyar kormány részére is. Ennek kapcsán a Megafon-féle kormánypárti infulenszerbázisra utalt az MSZP-s EP-képviselő. Ujhelyi szerint mindenesetre Putyin úgy rángatja Orbánt, ahogyan akarja – erre utal a magyar miniszterelnök legutóbbi moszkvai látogatása is. 

Ujhelyi szerint arra is sor kerülhet, hogy Orbán megpróbálja Magyarországot kivezetni az Európai Unióból, de az is nagyon valószínű forgatókönyv lehet, hogy az Európai Unió elégeli meg az Orbán-féle politikát és taszítja ki hazánkat a szövetségi rendszeréből. A politikus szerint a Brexit mindenesetre precedenst teremtett arra, hogy van egy kitaposott út az EU-ból való kilépésre, így Ujhelyi véleménye az, hogy a Huxit megakadályozása csak a magyarokon áll, hogy hagyják-e, avagy sem. 

Az ukrajnai krízissel kapcsolatban Ujhelyi elmondta, az EU eszközrendszerében gyenge a konfliktust illetően. A politikus szerint korábban senki nem gondolt arra, hogy lesz egy olyan tagállam, amely rendszeresen kijátszik a szövetségi körből, erre pedig nem lehet csapatot építeni. A külpolitikai fellépésekhez egységre van szükség, egy tagállam azonban – az Orbán-kormány féle Magyarország – meg tud akadályozni közös fellépéseket. Ezen Ujhelyi István szerint változtatni kell, ezért egységes külpolitikai fellépést szorgalmaz, még úgy is, ha ebből Magyarországot kihagyják – az EU-n belül el is indultak erre vonatkozó törekvések. 

Ujhelyi támogatta azt a felvetést, miszerint az Európai Uniónak közös védelempolitikára volna szüksége, miután az EU egy 450 milliós, a világban zajló folyamatoknak egy nagyon fontos tényezője. Az EP-képviselő szerint szerint sokkal határozottabb katonapolitikai, gazdasági, kibervédelmi, klímapolitikai érdekérvényesítésre volna szükség, továbbá hangsúlyozta a közös egészségügyi unió kérdésének fontosságát is. 

Az Ujhelyi István által benyújtott európai uniós vakcina útlevéllel kapcsolatosan kért jogértelmezési kérvényével összefüggésben elmondta, már a kezdetekkor figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a közös EU-s vakcina engedélyezési mechanizmusából kilépni nem bölcs döntés. Szerinte a kormány részint haveri érdekből, részint pedig gazdasági haszonszerzési megfontolásokból döntött a keleti vakcinák használata mellett. Utána viszont nem gondoskodtak a következő lépésről: az EU-n belüli szabad utazás kérdéséről. 

Többekkel, köztük Ursula von der Leyennel is tárgyalt, de a magyar kormány nélkül nem volt elég mozgástere, hogy érvényt szerezzen a legalább egy beadott nyugati vakcinával való szabad utazás ügyének Ujhelyi. Végül sikerült megtalálni a jogi kiskaput. A jogértelmezések ugyan néhány helyen máig eltérnek, de a képviselő bízik benne, hogy hamarosan pont kerül az ügy végére, azonban felhívta a figyelmet, hogy az EU-s tagállamokon belüli egyéni szabályozások továbbra sem egységesek. 

Belpolitikai ügyeket érintve elmondta, egyetért Tordai Bence Jövő TV-ben tett kijelentésével, miszerint nem most van az ideje annak, hogy az ellenzék megosztó kampánykérdésekbe álljon bele. Továbbá Ujhelyi szerint a következő két hétben lezárul a listaállítás menete is és megismerheti a közvélemény a közös ellenzéki listát. Iványi Gábor esetleges államfői jelölését üdvözlendőnek tartja, a saját maga nevében támogatja is.

https://youtu.be/3KD2lPhZkq0