Már exportrekorderek is vagyunk, legalábbis Szijjártó szerint

A tavalyi év brutális exportrekordot hozott Magyarországon, amivel a kivitel értéke 14 százalékkal növekedett és elérte a 119 milliárd eurót, még a világgazdasági nehézségek ellenére is 

– közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Ózdon.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormányzat olyan döntéseket hozott melyben a segélyek osztogatása helyett a munkahelyekre és a fejlesztésekre és a beruházásokra fektették a hangsúlyt.

Csárdi Antal keddi sajtótájékoztatójában elmondta, hogy a Budapestet érintő túlárazott beruházásokat szeretné felszámolni. Erről bővebben itt tudtok olvasni.

Szijjártó Péter elmondta hogy:

 „A rekorddöntéshez szükség volt a magyar munkavállalók kiváló teljesítményére és azokra a bátor vállalatokra, amelyek a koronavírus-világjárvány ideje alatt is mertek fejleszteni és termékeikkel új piacokat tudtak szerezni a világban”.

Hozzátette: soha annyian nem dolgoztak Magyarországon mint jelenleg.

Ez azért nemcsoda tekintve, hogy a koronavírus járvány és a lezárások időszaka alatt rengetegen vesztették el munkahelyeiket. A kormány pedig nem igyekezett kimagaslóan támogatni munkanélkülieket. Ezért teljesen érthető, ha az emberek próbálják most valahogy behozni a koronavírus alatt keletkezett mínuszt.

Miközben Magyarország lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, exportteljesítménye a 34. helyen áll a globális rangsorban. Ráadásul az utóbbi időszakban megfigyelhető volt a magyar tulajdonban lévő cégek megerősödése, folyamatosak a nemzetközi sikerek

 – húzta alá.

Szijjártó Péter a medencegyártással foglalkozó, hazai tulajdonú Wellis Zrt. ózdi üzemcsarnokának átadásán vett részt, amelyen újabb kapacitásbővítő fejlesztést is bejelentettek – írja az MTI.

A 2 milliárdos projektet az állam 625 millió forinttal támogatja. Ez a beruházás pedig 100 új munkahelyet biztosít majd.

„A világgazdasági status quo megtört, és új korszak kezdődött, amely éles versennyel indul a felszabadulókapacitások újraelosztásáért”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy ez hazánk számára kihívást, de egyben nagy lehetőséget is jelent.

„A válságkezelés magyar modellje úgy foglalható össze, hogy az emberek életét oltással, a munkahelyeket pedig beruházással kell megmenteni”

– hangsúlyozta.

A Wellis Európa mára már a masszázsmedencék piacán világ 5 legnagyobb szereplője között van és Európa egyik legagyobb jakuzzigyártójának számít.

Részben MTI