Ujhelyi István népszavazást kezdeményez az uniós tagság megerősítéséről

Az Európai Parlamenti képviselő szerint soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük.

A következő napokban ennek megfelelően hivatalosan is be fogja nyújtani az MSZP-s politikus az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, ami így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

A képviselő hozzátette, hogy a kérdés a hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelel, de ha politikai nyomásra elkaszálják, újból és újból, másként megfogalmazva be fogja nyújtani. 

Az MSZP parlamenti frakciója ezzel párhuzamosan be fogja nyújtani azt a törvényjavaslatot, amelyet a népszavazási kezdeményezés akar kikényszeríteni a magyar választók akaratának megfelelően. Amennyiben a Fidesz parlamenti többsége nem fogja lesöpörni a javaslatot, úgy nem lesz szükség a referendumra a képviselő nyílt levelében írtak szerint.