Bekeményítenek a pedagógusok, jön az egész napos sztrájk

Teljes sztrájknapokat tervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), ezért egyes intézményekben gyerekfelügyelet se lenne – jelentette ki az RTL Híradó kérdésére Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

A március 16-án kezdődő sztrájkot határozatlan időre tervezik, a két szakszervezet, mind a PDSZ, mind a PSZ pedig már meg is állapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatják meg a kormány képviselőivel. A megállapodás azért fontos, hogy ne kelljen bírósághoz fordulniuk – fogalmazott Nagy Erzsébet. Da ha mégsem sikerül egyezségre jutni, nem marad más választásuk, akkor minél előbb jogorvoslatot kérnek, hogy a sztrájk időpontjára már legyen jogerős határozat.

Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet.

– mondta Nagy Erzsébet

A sztrájk követelései az alábbiak:

  • a pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése
  • a munkateher csökkentése
  • változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.