Tordai Bence: Biztos vannak árulók

A Reflektorban vendége Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője volt. Szóba került, hogy milyen közhangulat várható a választások után, akár veszít, akár győz az ellenzék. Továbbá mesélt arról, hogy milyen együtt dolgozni más ideológiát képviselő politikusokkal. Kérdeztük arról is, hogy érdemes-e megosztó ügyeket behúzni a kampányba, valamint, terveznek-e átfogó vizsgálatokat az ellenzéken belül a feddhetetlenség végett.

Arra a kérdésre, miszerint az idei választás egy végső apokaliptikus csata lesz-e, Tordai elmondta, mégha nem is számít apokalipszisre, mégis a jó és rossz egyik végső csatájaként gondol a választásokra. Hozzátette, javában készülnek a kormányzásra, zajlanak az egyeztetések a különböző működésmódokról, illetve, hogy milyen szakmai és politikai folyamatok eredményeként tudják majd összehangolni az ellenzéket. 

A kormány osztogatásával, valamint az esetleges üres államkasszával kapcsolatban elmondta, a Fidesznek sem áll érdekében teljesen kiüríteni az államkasszát, illetve lesznek folyamatosan érkező bevételek, mert egyrészt gazdasági növekedés van, továbbá számolnak a dinamikusan növekedő adóbevételekkel is. Azt, hogy Orbán Viktor államcsőd-közeli gazdasági helyzetet hagyjon maga után, nem tartja valószínűnek. A Fidesz oligarcháit kiszolgáló gépezetet pedig le fogják állítani, ez is sok száz vagy ezer milliárdos bevételt teremthet.

A Párbeszéd politikusa elmondta, amennyiben győz a jelenlegi ellenzék, a Fidesznek el kell ismernie a vereségét. Komoly problémát szülhetne, ha Donald Trumphoz hasonlóan Orbán Viktor is csalást kiáltana és biztosan lesznek is olyan Fidesz-párti szavazók, akik nem tudják majd elfogadni az esetleges kormányváltást. A politikus hozzátette, szerinte a leköszönő Pintér Sándor sem úgy szeretne majd nyugdíjba vonulni, hogy a nevéhez egy botrányokba fulladó kormányváltás fűződik majd. Bízik abban, amennyiben lesznek is indulatok, azt a rendőrség le tudja majd vezényelni. 

Azzal kapcsolatban, hogy számított-e valaha arra, hogy baloldaliként egy jobboldali miniszterelnök-jelöltet kell majd támogatnia Tordai Bence elmondta, lehetőség szerint ő Karácsony Gergely személyében egy zöld-baloldali miniszterelnök-jelöltet szeretett volna, de a választói akarat az előválasztáson máshogy határozott, innentől kezdve pedig tökéletes egységgel állnak Márki-Zay Péter mögött. Nem gondolja, hogy az ideológiai különbségek elvesztették volna a jelentőségüket, ám olyan helyzetben vannak, hogy ezeket most félre kell tenniük és egyébként is van több ciklusra elég teendő, amit különböző világnézetű emberek is meg tudnak együtt valósítani. “Kisebb viták vannak, de ez természetes” – zárta a gondolatait a politikus.

Tordai Bence szerint az ellenzéken belül lehetnek árulók, de nem szabad velük foglalkozni. Úgy folytatta, simán megtörténhet, hogy a Fidesz árulókat épített be az ellenzék soraiba, elég csak a rendszerváltás időszakára gondolni, amikor szinte mindegyik új párt tagjai között jelenvoltak az egykori MSZMP-s ügynökök és titkosszolgák. „Most is nyilvánvalóan jelen vannak ezek a figurák, de ahogy régen, úgy most sem juthattak magas pozíciókba” – tette hozzá.

A Bangóné Borbély Ildikó diploma-ügyében felvetődő esetleges kollektív ellenzéki átvilágítási igényre irányuló kérdésre Tordai elmondta, elvileg ezt a munkát már elvégezték, de természetesen csúszhat hiba a rendszerbe, a pártoknak egyénileg van ezzel kapcsolatban dolguk.

A feles alkotmányozásra vonatkozó kérdésre kifejtette, továbbra is napirenden van az ügy és vannak is ötleteik a megvalósítás minkétjére, de nyilván ezt nem fogják tollbamondani a Fidesznek, viszont az embereket szerinte elsősorban nem a jogtechnikai viták érdeklik.

A népszavazási aláírásgyűjtést sikeresnek értékeli és a szakértőkkel ellentétben, Tordai szerint igenis – amennyiben Orbán nem gáncsolja el – ott lehetnek az ellenzék kérdései az szavazóurnákban április 3-án. A politikus szerint a Political Capital téved, amikor azt állítja, nem lehetséges megtartani a népszavazást az országgyűlési választásokkal egy időpontban. 

Esett még szó arról, hogy szabad-e megosztó témákkal kampányolnia az ellenzéknek, akár a könnyűdrogok-legalizációja vagy a melegházasság. Ezzel kapcsolatban Tordai elmondta, a Jobbikkal ért egyet, és nem ezeknek a kampánytémáknak van itt az ideje, viszont a Párbeszéd mindkét felmerülő kérdésekben a legprogresszívebb álláspontot képviseli.

Szabó Tímea állításával kapcsolatban, miszerint a kormány megfigyeli őt, vizsgálatot indítottak, de ahogy a Fidesz lesöpörte a Pegasus-botrányt is, úgy ennek sem állnak elébe. Tordai szerint jól dokumentált, hogy kik és hogyan követik a Párbeszéd társelnökét és ezt nyilvánosságra is fogják hozni.