Sikeres volt a pedagógussztrájk? – Orbán Viktor fizetésemelést ígért

Hétfőn tartottak sztrájkot országszerte a pedagógusok. A hírek szerint több, mint húszezer tanár tiltakozott azzal, hogy nem dolgoztak reggel 8-tól 10-ig. Budapesten a hősök terén pedig a tanárok mellett kiállt szakszervezetek tiltakoztak egy autós demonstrációval.

Orbán Viktor szombat délelőtt posztolt Facebook-oldalára, ahol 10%-os tanári fizetésemelést ígért. Az, hogy ez elegendő lesz-e a tanároknak, biztosan ki fog derülni. Márciusra ugyanis újabb sztrájkot ígértek arra az esetre, ha a Magyar Kormány nem változtat az oktatáspolitikáján.

Sejthető, hogy nem lesz elég

Az általunk is megkérdezett demonstrálók is, meg a PSZ-PDSZ sajtótájékoztatón is elmondták, hogy nem a fizetés mértéke az egyetlen probléma a magyar közoktatásban. Fontos probléma az is, hogy a tanárok nem választhatnak szabadon tankönyvet, szinte teljesen meg van kötve a kezük azzal kapcsolatban, hogy hogyan oktassák diákjaikat.

Továbbá kiemelték azt is, hogy szerintük kirekesztő a védettségi igazolványokkal kapcsolatos törvénymódosításuk, illetve, hogy az oltatlan tanárokat fizetés nélküli szabadságra kell küldeni.