Orbán Viktor: lehetetlen lesz a pedofilok ellen kegyelmet gyakorolni

Orbán Viktor és Novák Katalin

Közel egy hetes hallgatás után megszólalt a miniszterelnök is a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban, melyet Novák Katalin robbantott ki. Orbán Viktor Alkotmánymódoítási javaslatot nyújt be a Parlament elé, ami kapcsán lehetetlen lesz pedofil bűnelkövetőnek kegyelmet adni.

Mint ismert, a köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit korábban három év négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek, mert a pedofil igazgató bűntársaként megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.

A miniszterelnök csütörtökön bejelentette: nem lehet kegyelmet adni a bűnelkövetőknek, amennyiben a Parlament elfogadja az új alkotmánymódosítást.

Ezzel bevallotta, Novák Katalin hibázott és egy pedofilnak adott kegyelmet.

„Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem” – fogalmazott Orbán Viktor a Facebookon közzétett videójában. Szerinte a mostani helyzet arra világított rá, hogy egyértelmű helyzetet kell teremteni, ezért nyújtott be alkotmánymódosítást.

Nagy a felháborodás K. Endre kegyelme miatt

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki, az ellenzék a köztársasági elnök lemondását követeli. Pénteken tüntetést is tartanak. A Momentum Mozgalom február 9-én 18 órára várja a demonstrálókat a köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota elé. Felszólal többek között Ésik Sándor, ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója, Antoni Rita, A Nőkért Egyesület elnöke, Jámbor András, országgyűlési képviselő, Szilágyi Kitti, óvodapedagógus és Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Az LMP pedig törvénymódosítást kezdeményezett a Parlamentben Novák Katalin botrányos, pedofilbűncselekményekben részt vett vevő elítélte felmentőlmi döntése után. A törvénymódosításunk értelmében nagykorú elkövető mindig nyilvánosnak kell lennie a kegyelem tényének. Ezen kívül számos kiemelt emberi kegyei körben – így többek között: élet elleni, szexuális, gyermekek sérelmére elkövetett, közbizalom elleni törvények – az előterjesztési indokolással együtt nyilvánosnak kell lennie, ahogyan miniszter az eljárási kegyelmi döntéseknél is, ha azokat jóváhagyta az államfő.

A miniszterelnök csütörtök délben jelezte először, hogy bejelentést tesz közzé az esettel kapcsolatosan.