A magyarok kétharmada egyetért a sztrájkoló pedagógusokkal

A Napi.hu számára készített reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a teljes népesség 67 százaléka egyetért a pedagógussztrájkkal.

A megkérdezettek 18 százaléka részben egyetért, mert a szerintük a pedagógusok bére ugyan alacsony, de ők más módját választanák az érdekérvényesítésnek. A szakszervezetek követeléseivel 15 százalék nem értett egyet.

A kutatásból az is kiderül, hogy a férfiak jobban támogatják a tanárok ügyét, mint a nők. 72 százalékuk teljesen egyetért a követeléseikkel, 17 százalék részben, 11 százalékuk pedig ellene van. A megkérdezett nők 63 százaléka ért egyet a sztrájkkal, a részben egyetértők aránya 18 százalék, a követeléseket ellenzők tábora 19 százalékponton van.

Korosztályokra lebontva a 18-39 év közöttiek 64 százaléka van a sztárjkolók pártján. Az idősebbek között az arány már 72 százalékos támogatást mutat. Az elutasítók között a legnagyobb arányban 40-59 éves korcsoport van.

Az iskolázottságot tekintve a felsőfokú végzettségűek 76, az érettségivel rendelkezők 59, az alacsonyabb iskolázottságúak 69 százaléka áll a pedagógusok mellett.

Budapesten 80 százalék ért egyet a sztrájkkal, míg vidéken ez az arány 65 százalékot mutat.

Főként a kisebb városok lakói ellenezték a sztrájkot és gondolják azt, hogy már így is elég kedvezményt kapnak a tanárok. A fővárosban ez a szám 9, míg a kisebb falvakban 14 százalék.

A pedagógussztrájkot követő autós tüntetésről a Jövő TV is beszámolt.