Pedagógussztrájk: Több mint húszezren sztrájkoltak a közoktatásban

Január 31-én hétfőn reggel nyolc és tíz között tartottak figyelmeztető sztrájkot a pedagógus-szakszervezetek, azaz a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Délután két órakor a pedagógusokat támogató autós felvonulás vette kezdetét, amelyhez több szakszervezet részvételével nagyságrendileg kétszáz gépjármű csatlakozott.

Az előzetes adatok szerint több mint húszezren vettek részt a két órás figyelmeztő jellegű munkabeszüntetésben. A szervezők kétszer ennyi résztvevőre számítottak, ám a koronavírus miatti kiesés, valamint a megfélemlítések miatt sokan nem tudtak személyesen tiltakozni. A tanárok jobb béreket, munkakörülményeket követeltek, továbbá azt, hogy a kormány egyenlő tárgyalópartnereknek tekintse őket. 


A sztrájkot követő sajtótájékoztatón Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja elmondta, hogy sikeresnek értékeli a mai megmozdulást. Annak ellenére, hogy több oldalról is nyomás nehezedett rájuk: az oktatási tárca és a kormány is nagy erőket mozgósított, hogy ellehetetlenítse a szakszervezetek tiltakozását. Nagy hozzátette, egyes tankerületek egész delegációkat küldtek, hogy megakadályozzák a tanárokat a sztrájkban, illetve az intézményvezetőket is több helyen megfenyegették. 

Nagy elmondása szerint néhány helyen az is előfordult, hogy az iskolaigazgatók a gyerekek és a szülők körében azt terjesztették, hogy iskolájuk nem vesz részt a sztrájkban, ezért a megszokott időpontra menjenek a gyerekek iskolába. Nagy megköszönte minden szülőnek, akik nem küldték reggel nyolcra iskolába a gyerekeiket, ezáltal is támogatva a sztrájkot.

Nagy azt is hangsúlyozta, hamisak az EMMI azon irányú vádjai, hogy a sztrájk jogszerűtlen lett volna. Hozzátette, ma reggel 10-ig nem érkezett fellebbezés a bírósági döntés ellen, miszerint a sztrájk jogos, így a szakszervezetek szerint a bíróság nem fogja másodfokon tárgyalni a szakszervezetek és a kormány közötti “még elégségséges szolgáltatás” kérdését. 

A PDSZ és PSZ szerint a mai nap a “demokrácia ünnepe” volt az oktatásban és mintául szolgálhat mindenki számára. A megmozdulás végeztével mindenki beállt dolgozni, valamint hozzátették, a mostani csak figyelmeztetés volt, az igazi sztrájk március 16-án lesz, amely akár határozatlan idejű is lehet, így mostantól minden a kormánytól függ. 

Más szakszervezeteken kívül kiállt a pedagógusok mellett többek között Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki polgármesterek, a Freeszfe és az Amnesty International is. 

A sajtótájékoztatót követően a Magyar Szakszervezeti Szövetség által szervezett autós demonstráción résztvevőket arról kérdeztünk, hogy mi ma a legnagyobb probléma a közoktatással, mit üzennek a sztrájkban nem résztvevő tanároknak, illetve milyen más eszközei lehetnek az érdekérvényesítésre a pedagógusoknak a sztrájkon és a szimpátiatüntetésen kívül. Valamint megkérdeztük Tordai Bence és Varju László ellenzéki országgyűlési képviselőket arról, hogy mi az amin változtatnának a pedagógusok foglalkoztatását illetően, amennyiben hatalomra kerülnek, illetve a rendszerváltás óta miért egyre alacsonyabb a tanárok egzisztenciális megbecsültsége.