Orbán Viktor: a gender ügyek elleni kiállás nemzetközi tekintélyt ad Magyarországnak

Ismét interjút adott a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, ahol szó esett az orosz helyzetről, Paks2 beruházásáról, hogyan lesz Magyarország klímabajnok és hogy Magyarországnak miért van nemzetközi tekintélye. Debrecenben indul a Szputnyik light gyártása a közeljövőben. Szóba került, hogy Márki-Zay Péter súlyos 50 millióval hirdeti a Facebook oldalát, aminek anyagi háttere nem ismert (pedig közzétette), azt viszont már nem merte Nagy Katalin megkérdezni, hogy a Megafon és a hasonló kormányközei oldalak honnan kaptak több száz millió forintot ilyen jellegű hirdetésekre.

A miniszterelnök péntek reggeli interjújában elmondta, hogy az orosz látogatás során bár hosszú volt a tárgyalóasztal, a cél az volt, hogy az öt órás tárgyalás során jó megállapodást kössenek az orosz-magyar viszonylatban, viszont a nemzetközi érdeklődése miatt az orosz-ukrán helyzet is természetesen szóba került. Kiemelte, hogy Magyarország NATO és EU tag, így fontos a ukrán konflikussal kapcsolatos helyzet tisztázása.

Szerinte a magyar modellt követi Németország és Franciaország is például az Északi áramlat megépítésével. A miniszterelnök magát és az országot jégtörőnek nevezte és elmondta, fontos a jó kapcsolat ápolása, azaz az új Oroszországgal jó, de más kapcsolat legyen, mint a Szovjetunióval.

„Ide most mindenki hozni, befektetni akar, együttműködést keres” – mondta Orbán Viktor, aki szerint ma szárnyal a gazdaság és tekintélyt adnak Magyarországnak az olyan ügyek elleni kiállás, mint a gender ügyek.

Paks 2 beruházásáról elmondta, hogy zajlik a beruházás és annak felépülésével Magyarország klímabajnok lehet és 10 év múlva az energiaellátás előállításából keletkező károsanyag-kibocsájtás mindössze 10% lesz. Ez szerinte köszönhető lesz annak is, hogy bár nincs nyersanyagunk, megépült az Ukrajnát elkerülő gázvezeték és az orosz megállapodásnak köszönhetően fog megfelelő mennyiségű gáz érkezni.

„Akármilyen gyerekek is potyogjanak az égből, Magyarországon lesz elég mennyiségű orosz gáz”

A Szputnyik vakcinagyárról elmondta, hogy a Debrecenben felépülő intézmény képes lesz arra, hogy a Magyarországon használt vakcina gyártására is alkalmas lesz, valamint mivel szerinte hatalmas kereslet lesz nemzetközi szinten is a Szputnyik light-ra is, így annak előállásába is belefogunk.

Orbán Viktor szerint lopakodó rendeletekkel akar jogokat elvenni Brüsszel. Szerinte a magyar szülők jogait is brüsszeli bürokratákhoz szeretnének átvenni, ami folyamat szerinte a többi tagállam jogait is sérti – igaz azt nem indokolta meg, hogy akkor miért nem lépnek fel ez ellen a folyamat ellen, ha egyáltalán igaz, amit a miniszterelnök felvázolt.

Szerinte a sajtó folyamatosan ferdít a magyar helyzetről, ami bár zavarja, de a lényeg, hogy ki ül az orosz hosszú tárgyalóasztalnál és minden más lényegtelen. Szóba került, hogy Márki-Zay Péter súlyos 50 millióval hirdeti a Facebook oldalát, aminek anyagi háttere nem ismert, az viszont nem érdekelte Nagy Katalint, hogy a Megafon és a hasonló kormányközei oldalak honnan kaptak több száz millió Forintot ilyen jellegű hirdetésekre.