Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Az Amerikai Egyesült Államok különleges egységei csütörtök hajnalban megölték az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurajsit – közölte Joe Biden.

A Pentagon korábban már beszámolt arról, hogy Szíria nyugati részén több magas rangú dzsihádistával is végeztek egy légitámadás során, amelyben tizenhárman meghaltak.

A Guardian cikkéből az is kiderül, hogy egy emberi jogi szervezet szerint hét civil is a támadás áldozatai között volt, köztük nők és gyerekek is. Ők amerikai felsőbb források szerint al-Kurajsi családtagjai voltak. További tájékoztatást később adnak majd.

A Reuters forrása elmondta, hogy az akció után az amerikai helikopterek elhagyták a helyszínt, de a környéken nem sokkal később felderítő repülőgépek jelentek meg és tettek több kört is. A forrás beszámolója szerint az akció után a helyszínre siettek a Haját Tahrir as-Sám dzsihadista szervezet harcosai is.

A csütörtöki művelet a legnagyobb ilyen jellegű amerikai csapás volt Szíria észak-nyugati részén, mióta lecsaptak az Iszlám Állam korábbi vezetőjére, Abu-Bakr Al-Bagdadira 2019 őszén.

Szíria ezen része a Aszad-ellenes lázadók utolsó bástyája. Ezek közül a legerősebb csoport a Haját Tahrir as-Sám, élén a Dzsábtáh-Fatah es-Sámmal, őket 2016-ig an-Nuszra Front néven lehetett ismerni. A régióban máig több tízezer szíriai civil él, főként rögtönzött táborokban.