Az USA 60 millió adag AstraZeneca-oltás szétosztását tervezi más országokban

Az Egyesült Államok akár 60 millió adag AstraZeneca oltást is eloszthat más országok között, amint azok újra elérhetővé válnak – idézte a Fehér Ház közleményét a BBC.

A dózisokat a következő hónapokban, a végső biztonsági felülvizsgálat után lehet majd exportálni. Az Egyesült Államokban hatalmas adag tartalék AstraZeneca van annak ellenére, hogy a hatóságok még nem engedélyezték a használatát.

A kritikus hangok szerint a kormány feleslegesen halmozta fel az oltást, miközben más országoknak égető szükségük lenne rá. Ezen kívül az Indiában bekövetkezett válságos helyzet szintén nyomást gyakorolt ​​a Biden-kormányra is az amerikai egészségügyi források megosztását tekintve.

Ennek hatására a múlt hónapban Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy mintegy négy millió adag AstraZeneca oltást oszt szét Mexikó és Kanada között – mindkét országban jóváhagyták az oltóanyagot.

Hétfőn a Fehér Ház azt közölte, hogy várhatóan körülbelül további 10 millió adag AstraZeneca vakcina szabadulhat fel, amikor az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a következő hetekben befejezi a vizsgálatot. Állításuk szerint pedig további 50 millió adag vakcina van a gyártás különböző szakaszaiban.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az FDA tisztviselői a hivatalos használat előtt ellenőrzik az oltások minőségét.

„Nemsokára további részleteket fogunk megosztani arról, hogy kiknek fogjuk felajánlani a vakcinákat, egyelőre azonban még a tervezés folyamatában vagyunk.”

-jelentette ki.

Az Egyesült Államok nemrég azt is bejelentette, hogy nyersanyagok biztosításával segíti az indiai oltóanyaggyártókat, mivel az ország jelenleg is a koronavírus pusztításával küzd.

Narendra Modi indiai miniszterelnökkel folytatott hétfői telefonbeszélgetésében Biden elnök újabb sürgősségi segítséget ígért, „többek között oxigénnel kapcsolatos ellátást, oltóanyagokat és terápiát”. – áll a Fehér Ház közleményében.

Az FDA eddig három típusú oltóanyagot engedélyezett az Amerikai Egyesült Államokban a Covid-19 fertőzés megelőzésére: Pfizer BioNTech, Moderna és Johnson & Johnson (Janssen). Szakértők szerint valószínűnek tűnik, hogy ezek az ország minden igényét kielégítik, és az AstraZeneca-oltásra már nem lesz szükség.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban a felnőttek több, mint 53%-a kapott már legalább egy adag oltást.

(Fotó: Tom Brenner/REUTERS)