Joe Biden megálljt parancsol a fakitermeléseknek

A Biden-kormány csütörtökön közölte, hogy befejezi az ország legnagyobb nemzeti erdőjében – az alaszkai Tongass Nemzeti Erdőben – a nagyméretű, öreg faanyagok értékesítését. Helyette az erdő helyreállítására, rekreációjára és egyéb nem kereskedelmi célú felhasználására fog összpontosítani – számolt be a nemzetköz AP.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma – amelybe az Erdészeti Szolgálat is beletartozik – azt is közölte, hogy lépéseket tesz a Trump-kormány tavalyi döntésének visszavonása érdekében. A legutóbbi elnök feloldotta a 2001-es fakitermelésre és az útépítésre vonatkozó korlátozásokat a délkelet-alaszkai esőerdőben. Ez a terület élőhelyet biztosít a farkasoknak, medvéknek és lazacoknak.

A minisztérium elmondása szerint ennek a védelemnek a helyreállítása a Tongassban:

„a stabilitást és biztonságot jelentené a világ legnagyobb mérsékelt éghajlatú őserdőinek 9,3 millió hektárjának megőrzésében”.

A tervek szerint a jövő hónapban megkezdik a szabályalkotási folyamatot. Ez lehetőséget ad a nyilvános véleményezésre – mondta Larry Moore, az Erdészeti Szolgálat szóvivője.

Környezetvédő csoportok üdvözölték a bejelentést

Az idős erdők kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás kezelésében, ezért az útmentes szabály visszaállítása a Tongassban kritikus fontosságú, mivel kimondta, hogy a védelmet érintő erdőkben nem lehet utat építeni és fát kitermelés céljából kivágni” 

– hangsúlyozta Andy Moderow az Alaska Wilderness League elnevezésű csoport képviselője. A Tongass durván 16,7 millió hektáros területéből több mint 9 millió hektárra vonatkozik az útépítési tilalom.

Randi Spivak, a Biológiai Sokféleség Központjának közterület-programigazgatója elmondta, hogy az öreg fák „szénraktározó bajnokok” és árnyékolják a lazacok patakjait a Tongassban.

„Meg kell őriznünk, azokat a dolgokat, amiket kaptunk”

– nyilatkozta Spivak az öreg fákról.

Hozzátette: „Nem helyettesítheti őket, életünk során semmi.”

A republikánus ellenzék tiltakozik

Mike Dunleavy alaszkai kormányzó, republikánus, bírálta a bejelentést. Elmondása szerint hogy a délkelet-alaszkai közösségeknek „alapvető hozzáférésre van szükségük, mint például az utak, valamint az utak által nyújtott gazdasági és erőforrás-fejlesztési lehetőségekre”. Dan Sullivan amerikai szenátor, az alaszkai republikánus kongresszusi küldöttség tagja, kiemelte, hogy az útépítéseket akadályozzák a fakitermelési korlátozások.

A Tongass nagyjából 16,7 millió hektárjából több mint 9 millió bejáratlan területnek számít a tavalyi szövetségi környezeti áttekintés szerint. Tehát a Tongass többsége természetes állapotban van. Az erdő az egyik legnagyobb, viszonylag ép mérsékelt éghajlatú esőerdő a világon.