Már több mint 200 iskolából csatlakoztak a szerdai sztrájkhoz

Sokan csak akkor döntöttek a csatlakozás mellett, amikor kiderült, legalább öt tanárt elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután csatlakoztak az országszerte megtartott polgári engedetlenségi mozgalomhoz.

„Már több mint kétszáz intézményből kapott visszajelzést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan pedagógusoktól, akik csatlakoznak az oktatás világnapjára, október 5-ére meghirdetett egységes országos sztrájkhoz” 

– mondta el a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Nagy a lapnak elmondta, hogy voltak olyan kollégák, akik azzal keresték meg őket, hogy lehet-e még bővíteni a sztrájkolók péntekig leadott névsorát, mert sokan az elmúlt napok eseményei miatt döntöttek úgy hogy sztrájkkal fognak tiltakozni.

A szakszervezet jogi segítségét is felajánlott az elbocsátott tanároknak, mert szerintük aránytalan volt az elbocsátás az okozott kárral.

Úgy tűnik, a szankciók épp ellenkezőleg hatottak, mint ahogyan azt a tankerületben várták, úgyanis mind pedagógusok, mind a diákok tiltakozási kedvét növelte. A kirúgások után egy nappal, pénteken este több százan demonstráltak a Kölcsey előtt, és hétfőre is szolidaritási akciót szerveztek a diákok „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel.

Október 5-én, szerdára nem csak sztrájkot hirdettek, hanem 17 órától a Margit-híd elfoglalása mellett koncertekkel tarkított szolidaritási tüntetést is szervez a Tanítanék és a noÁr mozgalom. A PDSZ továbbá október 14-ére is országos sztrájkot hirdetett meg.

Fotó: jovotv.hu