ISZOMM: “Pezsgés volt a Kádár-rendszerben”

A Reflektorban vendége Galba-Deák Ádám, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szóvivője volt. Szóba került a Thürmer Gyula nevével fémjelzett Munkáspárttal kötött szövetségük, a “Kádár János Terv” névre hallgató választási programjuk, illetve kérdeztük arról, hogy lehet-e Kádár János nevével politizálni 2022-ben. Szóba került az ISZOMM álláspontja az ellenzéki népszavazással kapcsolatban, a Fudan Egyetem ügye, az egyesült ellenzékhez való viszonyuk, illetve hogyan látják az esélyeiket a 2022 áprilisi választásokra készülve. 

A kérdésre, miszerint mi az üzenete annak, hogy összeálltak a Munkáspárttal, melynek elnöke Thürmer Gyula Lukasenko belarusz diktátorral egyeztetett, Észak-Koreába járt tárgyalni, Orbán Viktor miniszterelnökről úgy nyilatkozott, hogy “bölcsebb vezető, mint az összes nyugati európai politikus együttvéve”, valamint az Európai Unióból való kilépésről is beszélt, Galba-Deák Ádám elmondta, több szervezettel is tárgyaltak – köztük kiemelte az Európai Baloldalt és a Szociáldemokrata Pártot –, de ezek a pártok az ISZOMM-nál is kisebbek, így választási matematikai törvényszerűség volt a Munkáspárttal kötött szövetség. Thürmer Gyula pártjával ezidáig zökkenőmentesen zajlott az együttműködés, úgy is, hogy vannak dolgok amelyekben nem értenek egyet – de ez Galba-Deák szerint elmondható az “ellenzéki hatosfogatról” is.

Galba-Deák Ádám kiemelte a keleti nyitás politikájával kapcsolatban, hogy Magyarország kis ország, mindenkivel jóba kell lennie, ők nem dönthetik el, hogy egy országnak milyen lehet a gazdasági berendezkedése – ahogy véleménye szerint teszi azt például az Egyesült Államok – így ők elsősorban pragmatista alapon közelitenek a Munkáspárttal való együttműködésükhöz. 

Azzal kapcsolatban, hogy nem kifutott brand-e Kádár János neve 2022-re, egyáltalán lehet-e kampányolni Kádárral, az ISZOMM szóvivője elmondta, ők úgy tekintenek a Kádár-rendszerre, mint Magyarország 1000 éves történetének egyetlen szociálisan felemelkedő időszakára. Galba-Deák példaként hozta a Kádár-féle állami bérlakás programot, az ingyenes közoktatást, az olcsó színházakat, könyvtárakat. Általános pezsgéssel jellemezte ezt a korszakot. Hozzátette azonban, hogy Kádár János a múlt, az ISZOMM a jövőbe tekint és egy modern kori szocializmusnak a híve, amihez legközelebb a jelenlegi skandináv államok és Bécs városa állnak.

Kádár történelmi megítéléséről, illetve hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc szerinte ellenforradalom volt-e Galba-Deák Ádám elmondta, nincs olyan személy a világon, akiről egyértelműen csak pozitívan vagy negatívan lehet nyilatkozni, itt Szent István hozta példaként. Hogy ‘56 ellenforradalom volt-e, a politikusnak vegyes a megítélése. Szerinte a forradalom idején október 30-án “mentek félre” a dolgok, véleménye szerint szélsőjobboldali elemek is garázdálkodtak az utcákon, viszont nyomatékosította, ‘56-ban senki nem akart kapitalizmust – mindenki az emberarcú szocializmusért küzdött és a többpártrendszert akart.  

Az ISZOMM leszállítaná a választójogi korhatárt 16 évre, illetve szeretnének bevezetni 18 éves kor után valamiféle önkéntes jellegű munkát a fiatalok számára – akár a hadseregben, akár a szociális szférában –, így Galba-Deák szerint egy 20 éves fiatalnak is volna valamiféle tapasztalata a világgal kapcsolatban. 

A sokszor felmerülő vádra, miszerint az ISZOMM csak egy “fideszes kamupárt”, a szóvivő úgy reagált, “Magyarországon mindenki fideszes kamupárt”, szerinte ez egy komolyanvehetetlen felvetés. Galba-Deák véleménye az, hogy Magyarországon az ország nagy részének elege van a 15 éve tartó Orbán-Gyurcsány-féle kétosztatúságból, ők egy alternatívát szeretnének kínálni. 

Programjukkal kapcsolatban elmondta, négy sarokkövük van: a nettó 250.000 forintos minimálbér, a 150.000 forintos nyugdíjminimum, a családi pótlék felemelése 50.000 forintra, illetve hogy senki ne kaphasson 100.000 forintnál kisebb fizetést. Ez a szóvivő szerint a megtermelt GDP egyhatodából kivitelezhető, amelyet a gazdaság átstruktálásával ki lehet termelni. Nagyobb vállalati adókat követelnek, továbbá elvetette azt az érvet is, hogy a üres államkassza várhatja majd az új kormányt.

A Parlamentbe jutásukat firtató kérdésre Galba-Deák Ádám úgy válaszolt, hogy a reálpolitika híve, nem tartja lehetetlennek, hogy összejön a 10%, de ennek meglehetősen kevés esélyt jósol. 
Szerettek volna csatlakozni az összellenzéki összefogáshoz, azonban Huszti Andrea pártelnök megkereséseire nem kaptak érdemi választ, így a szóvívő nem tudott mást elmondani az egyesült ellenzékkel kapcsolatban, mint hogy, “sok sikert kíván nekik áprilisra”.

A Fudan Egyetem kapcsán Galba-Deák Ádám elmondta, ők minden egyetemet támogatnak, alapvetően a kölcsönszerződésben látják a problémát, és amíg vannak Magyarországon amerikai vagy német egyetemek, nem lát kivetnivalót abban, hogy hazánkba jöjjön a világ egyik legjobb felsőoktatási intézménye. A népszavazási kérdést általában véve öngólnak tartja, hiszen várható volt, hogy le fogja söpörni az ellenzék kérdéseit a kormánypárt.

Az ISZOMM szóvivője hangsúlyozta, pártjuk egyértelműen az Európai Unió pártján van, szociális uniót szeretnének, illetve a keleti nyitás politikájával kapcsolatban ismételten kiemelte, kis államként nem teheti meg Magyarország, hogy ne legyen jóban más országokkal vagy nagyhatalmakkal.

Pál Éva, a Neoton Família egykori énekesnőjének köztársasági elnök-jelöltségével kapcsolatban elmondta, alapvetően a közvetlen köztársasági elnök-választásban hisznek, így a jelölés egy szimbolikus gesztusként értelmezhető inkább.

A politikus kiemelte, jelöltjeik között vannak ápolók, kertészek, irodai dolgozók, nem pedig milliárdosok játszótere az ISZOMM. A párt húzónevei között megemlítette Pál Évát, a Józsefváros-Ferencvárosban induló   Szabóné Kállai Szilviát, illetve Székely Sándor országgyűlési képviselőt.

Az ISZOMM egy dolgot biztosan meg tud ígérni választóinak: jóllétet.