Szijjártó Péter elárulta, hogy miről lesz kedden szó Moszkvában

Moszkva, 2021. január 27. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Világgazdasági Fórum hagyományos davosi találkozója helyett Davos Agenda címmel videokonferencia formájában megrendezett tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlbõl 2021. január 27-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Ma tárgyal 12. alkalommal Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, hiába fejezte ki nemtetszését az ellenzék. Ugye az Ukrán-Orosz konfliktus miatt most különösen kiélezett az európai helyzet és komoly súlya van egy ilyen jellegű találkozónak.


Magyar idő szerint kedden 12 órakor kezdődik a tárgyalás.


A magyar érdekek szempontjából fontos, alapvetően energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden kedden Moszkvában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárca közleménye szerint.


Égető téma lesz a magyar-orosz hosszútávú gázvásárlás. Valószínűleg ennek a megállapodásnak a kibővítése is szóba fog kerülni.
A paksi bővítés is terítéken lesz, és ha az öt-hat rendkívül fontos engedélykérelem zöld utat kap, akkor már már tavasszal elkezdődhetnek a létesítési fázisba tartozó munkálatok. Természetesen ez az öt-hat engedélykérelem már az Országos Atomenergia Hivatal előtt van.


Az MTI közleménye szerint Szijjártó péter még hozzátette, hogy szó lesz még élelmiszeripari és űripari kérdésekről, valamint a légiközlekedési és vasúti szállítási együttműködésről is.


Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalásával párhuzamosan, Szijjártó Péter is tárgyal, Szergej Lavrovval, akivel amúgy nagyjából egy hónapja került sor egy ilyen találkozóra.


„Túl sok minden történt ez alatt az egy hónap alatt is. Komoly biztonsági kihívásokkal néz szembe Európa, ha a Kelet és Nyugat közötti vitát nem tudjuk kulturáltan, a kölcsönös tiszteletre alapítva, párbeszéd alapján elrendezni”

– jelentette ki Szijjártó Péter a tárca közleménye szerint.


Szijjártó Péter is megerősítette, hogy ilyen helyzetben még nem került sor csúcstalálkozóra, ezért a keddi tárgyalásoknak az eddigieknél is nagyobb jelentősége is lehet.


Mindenki tudatában van annak, ha a Kelet és Nyugat konfliktusba kerül, annak általában a Közép-Európa issza meg a levét, ezért is tartják fontosnak a diplomáciai tárgyalásokat

„Fontos a párbeszéd, mi ezért jöttünk” 


– emelte ki a külügyminiszter. Bár azért jó lenne, ha ezt a bölcs mentalitást hazai terepen is érvényesítenék. Itthon is vannak olyan kérdések, aminél fontos lenne, ha párbeszéd alakulna ki. Sokan örülnének, ha végre a kormány élő vitákban ütköztetné álláspontjait az ellenzékiekkel. Ne adj Isten, például Orbán Viktor kiállna Márki-Zay Péterrel vitázni.

Szijjártó Péter hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök már egyeztetett az Európai Unió soros elnökségét betöltő Emmanuel Macron francia államfővel, illetve még este telefonon beszél Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.


Szijjártó Péter kiemelte:

„megvannak idénre is azok a tervek, amelyek megvalósulása esetén a magyar emberek ismét sokat profitálhatnak abból, hogy Magyarország olyan külpolitikát folytat, amely tiszteletben tartja a szövetségesi kötelezettségeket, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatok sikerére is komoly hangsúlyt helyez, például Oroszország vonatkozásában is”.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy miért kritikus most az orosz-magyar találkozó. Az ukrán-orosz helyzetről és ennek magyar vonatkozásairól pedig itt olvashatsz bővebben. Ha rövid összefoglalóra vágynál, itt elmagyarázzuk.

(MTI)