Ki keletre, ki nyugatra

Orbán Viktor kedden találkozik Vlagyimir Putyinnal, közben párhuzamosan tárgyal Szijjártó Péter Szergej Lavrovval, Karácsony Gergely pedig a barcelonai polgármester Ada Colau invitálásnak tesz eleget.

Mielőtt Orbán Viktor Moszkvába sietett Putyin hívására, előtte még Madridban is járt az európai szélsőjobb gyűlésén

– írja Karácsony Gergely Facebook bejegyzésében.


Ma már korábban beszámoltunk arról, hogy kedden találkozik Orbán viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában.
Eközben Karácsony Gergely főpolgármester nyugatra repült, méghozzá Barcelonába. A budapesti főpolgármestert az újbaloldali, zöld, feminista Ada Colau hívta meg, akit Karácsony Gergely a posztjában „legendaként” emlegetett.


Ada Colau a katalán városnak első női polgármestere, aki aki rengeteget tett már a lakhatási válság felszámolásáért, a város zöldítéséért – írja Karácsony Gergely a Facebook posztjában.


Ada Colau nem sokkal később, hogy polgármester lett lecsökkentette saját fizetését 140 000 euróról 28 600 euróra és az előző polgármester Audiját egy hatékonyabb polgármesteri kisbuszra cserélte.


Emellett számos anyagi kiadást csökkentett, továbbá szorgalmazta a város legszegényebb gyermekeinek az iskolai étkezési támogatásának visszaállítását. Ada Colau tevékenységéről a The Guardian írt még bővebben.


Karácsony gergely és Ada Colau egyetértett abban hogy:


hogy az egyik legnagyobb probléma a demokratikus társadalmakban az egyre növekvő társadalmi különbségek, ami nem egyszerűen a szociálpolitika kudarca, hanem a demokráciába vetett hitet aknázza alá. Közösen fogunk dolgozni egy igazságosabb, fenntarthatóbb Európáért, ahol együtt védjük a szabad, sokszínű, befogadó társadalom

– írja a főpolgármester.