Narancs riasztás van érvényben az ország legnagyobb részén

A meteorológiai szolgálat másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki több megyére az erős szél miatt. Az előrejelzés szerint a délelőtti órákban egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél, és – a délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével – erősen viharos széllökésekre (> 90 km/h) is számítani kell.

Akár a 100 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak egyes helyeken, elsősorban az ország északi részein. A magasabban fekvő területeken pedig még 110 km/h-t meghaladó szelek is előfordulhatnak. Csak késő éjszaka hagynak alább a hatalmas szelek. A meteorológiai szolgálat honlapján megjegyzik azt is, hogy az időjárási helyzet függvényében akár a piros fokozat kiadása is indokolt lehet.

A katasztrófavédelem figyelmeztet arra, hogy az ilyen erős szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét. Azt tanácsolják, hogy a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni mindazokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük.

„Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket, ha bárki ilyen elszakadt vezetékkel vagy más veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot, kérik.”

– írja Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

/kiemelt kép: met.hu