Clickbait: SponygyaBob és Patrik valójában is létezik

Tengeri kutatók vették észre a mókás jelenséget, amikor a rajzfilmtörténelem egyik legikonikusabb párosa SpongyaBob a tengeri szivacs, és Patrik a tengericsillag a való életben és szokott együtt lógni a tengerfenéken.


A tudósok a jelenséget egy távirányított eszközzel vették észre. A négyzetes alakú sárga szivacs és a rózsaszín tengericsillag 1885 méter mélyen tengette mindennapjait New England partjainál.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kutatói az Atlantic Stepping Stones nevű expedíció részeként kutatták a tengerhegyet az Okeanos Explorer hajó fedélzetén. A NOAA egy Facebook élő közvetítés részeként osztott meg képeket a különös párról – írja a Live Science.


Christopher Mah, a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum tengerbiológusa és tengeri csillagok szakértője meglátta a képet, rögtön észrevette a hasonlóságot a 2000-es években óriási sikernek örvendő rajzfilmfigurákkal. Mah általában kerüli az ilyen jellegű megosztásokat, de ennek úgy látszik nem tudott ellenállni – ezt be is vallotta Twitter posztjában.


A jelenség azért is érdekes, mert ilyen mélységben ritka az élénksárga tengeri szivacs, ugyanis a legtöbb mélytengeri szivacs fehér, vagy más semleges színű, ami segít beleolvadni a saját környezetébe.

„A szivacs a Hertwigia nemzetség, a tengeri csillag pedig a Chondraster nemzetségbe tartozik ”

– mondta Mah.

A lencsevégre kapott páros faji tekintetben hagy még vizsgálódást a kutatók számára, ugyanis lehetségesen még egyik sincsen bejegyezve a tudomány nagy könyvébe.


A való élet, azonban sokkal kegyetlenebb, mint a mesék világa, ezt jól tudjuk. A sárga szivacs és a rózsaszín tengericsillag sajnos közel nincs olyan jó viszonyban, mint a rajzfilmben. A kegyetlen igazság az, hogy az ehhez hasonló tengeri csillagok szivacsokkal táplálkoznak, lehetségesen ez is megtörtént, de a kegyetlen lakmározást már a kamera nem rögzítette.

A SpongyaBob Kockanadrágot Stephen Hillenburg animátor és tengerkutató alkotta meg, hogy oktassa a gyermekeket a tengeri élővilág kiszámíthatatlan sokszínüségéről. A tévéműsor 1999-ben debütált, és a mai napig komoly ismertségnek örvend.


Bikinifenék legismertebb lakója Spongyabob Kockanadrág hivatalos Instagram -fiókja is megosztotta az erről készült képet.

(Live Science)