Koncertterem nyílna a józsefvárosi társasházban – már a Parlament előtt az ügy

Egyre több feszültséget szül a világhírű hegedűművész-házaspár Krúdy Gyula utcai projektje. A Palotanegyedben található társasház negyedik emeletére tervezett művészeti központ ügye már a Parlamentbe is bekerült.

K-12 Mesterszalon. Így neveznék a többszörösen díjazott Kokas-Kelemen házaspár nyolcadik kerületi projektjét, amely egy közel negyvenlakásos társasház negyedik emeletén valósulna meg. Koncertekkel, tehetséggondozással, próbákkal, szalonnal. A lakók tiltakoznak, félnek a koncertekkel járó zajtól. Az egyre kaotikusabb üggyel a 24.hu is részletesebben foglalkozott.

A kormány támogatása megvan

A művészházaspár mesterszalon terve már régebbre nyúlik vissza. Miután 2019-ben először beszéltek róla nyilvánosan, nem sokkal később 350 millió forintot kaptak egy akkori, Orbán Viktor szignójával is ellátott kormányhatározattal.

Állami támogatásoknak egyébként sincs híján Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. A Krúdy Gyula utcai, több mint 500 négyzetméteres ingatlan tulajdonosa is az általuk közösen birtokolt Fesztiválakadémia Nonprofit Kft., mely az elmúlt években több száz millió forintnyi állami támogatást kapott. További érdekesség a történetben, hogy maga a család is abba az ingatlanba költözne, melynek felújítását több száz millió forinttal támogatta meg a kormány.

A társasház lakói tiltakoznak

Kokasék ugyan teljeskörű hangszigetelést ígértek, a lakókat egyelőre ez korántsem sem nyugtatta meg. Félnek ugyanis, hogy milyen hangzavarral járhatnak majd az esetleges koncertek.

Ráadásul, egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy évente hány koncertről, mekkora tervezett nézőszámról, illetve milyen gyakori próbákról, valamint egyéb kísérőeseményekről lenne szó a társasház negyedik emeletén.

A közös képviselő viszont máshogyan látja a helyzetet. Szeretne olyan szerződést kidolgozni, amely mindkét félnek megfelel, továbbá elmondta, hogy – mint minden tulajdonos –, a házaspár is azt csinál a magántulajdonát képző lakásban, amit akar – amennyiben a házirendet betartja.

Egyébként is a közös képviselő szerint a lakóközösség nagyobb része érdektelen a téma iránt.

A Parlamentbe is eljutott az ügy

Csárdi Antal, a budapesti 1-es számú választókerület LMP-s országgyűlési képviselője Kásler Miklósnak címzett interpellációjában foglalkozott a társasház ügyével.

Tájékoztatom Miniszter urat, hogy már folyamatban van egy birtokvédelmi eljárás, mert nem biztosított sem a teljeskörű tájékoztatás, sem a szabályszerű működése a tervezett
kocertteremnek. A beruházás tervezett megvalósítása során a tásasház a frissen felújított tetőszerkezethez kapcsolódó garanciát el fogja veszíteni, a működés többletterheit, többletköltségeit a lakóközösség kénytelen viselni. De a legfájdalmasabb, hogy a nyugodt élete is elveszik a házban élőknek, hiszen nappal próbateremként, az esti órákban koncertteremként
üzemelne ez a tetőtéri lakás.
” – mondta Csárdi.

Illetve, kitért arra is, hogy projektre szánt 350 millió forint közpénz nyilvánvalóan többszörös túlárazást jelent.

Válaszában Rétvári Bence, államtitkár, az EMMI miniszterhelyettese elmondta, hogy a beruházással kapcsolatosan minden szabályszerűen zajlott és az ellenzék ismételten kézzel-lábbal tiltakozik bárminemű fejlesztés ellen.

A helyzet nem egyszerű

Felmerül a kérdés, hogy a társasház lakástulajdonosainak esetleges engedélye nélkül az önkormányzat adna egy működési engedélyt K-12-nek, illetve hozzájárulás nélkül magánjellegű eseményre hivatkozva tarthatnának-e koncerteket és egyéb programokat az ingatlanban.

Egyelőre a konkrétumok hiányában is hosszan elhúzódó konfliktus lehet az ügyből. Szeptember végén tíz lakástulajdonos tiltakozó nyilatkozatot tett közzé, a negyedik emeleti lakás felújítása mindenesetre november végén megkezdődött.