Szentkirályi Alexandra a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala

Hosszas várakozás után jelentette be a Fidesz, hogy végül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt indítják a június 9-i önkormányzati választáson Budapest főpolgármester-jelöltjeként.

Még a hét elején sem volt világos, kit indít a választáson a Fidesz, ugyanis lemondtak egy programot, melyet a kormányszóvivő tartott volna. Nem sokkal később közvéleménykutató kérdezte a budapesti lakosokat, kit látnának szívesen a főpolgármesteri székben.

A héten készített kutatásban Szentkirályi neve mellett még Győrfi Pál magyar mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Deutsch Tamás a párt EP listavezetője is szerepelt.

Mindemellett pedig Vitézy Dávid és Karácsony Gergely népszerűségét is kutatták.

Karácsony biztos, Vitézy ebben a hónapban dönt

A júniusi választáson már biztos, hogy megméretteti magát Karácsony Gergely, aki két évvel ezelőtt még arra készült, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogy megszoktuk. Karácsony akkor úgy vélte, régi terv a közvetlen főpolgármester-választás megszüntetése, és a Fidesz minden ciklusban tett egy lépést afelé, hogy a a tanácsrendszer szintjére züllessze le az önkormányzatiságot.

A bejelentések szerint versenybe szállna Budapest vezetéséért a Jobbik politikusa is, Brenner Koloman. Melléjük sorakozik fel a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra.

„Nem döntöttem még ezt el, ígérem, hogy március végéig végleges választ fogok arra adni, hogy elindulok-e ezen a főpolgármester-választáson” – mondta az ATV Start című műsorában Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár. Arról is beszélt, hogy az LMP mellett számos civil szakmai szervezet is megkereste, és „unszolják”, hogy vállalja el a jelöltséget.