EU-s pénz már van, pedagógus béremelés még mindig nincs

Most, hogy az Európai Bizottság döntése nyomán lehívhatóvá váltak a támogatások, „nincs mire várni tovább” – szólította fel a kormányt Csárdi Antal az LMP politikusa. Pedig a korábbi ígéret az volt, hogy ha megindul az eu-s péntek folyósítása, a pedagógusok bérét azonnal megemelik.

Január 1-jétől haladéktalanul emeljék 700 ezer forintra a pedagógusok bérét, ahogyan azt korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérte – szólította fel a kormányt az LMP frakcióvezető-helyettese online is közvetített sajtótájékoztatón szerdán.

Csárdi Antal kijelentette, „ne trükközzön tovább a kormány a pedagógusok bérével”! Véleménye szerint a kormány elismeri, hogy évek óta alkalmatlan az ország vezetésére, mivel saját erőből nem képes előteremteni a béremeléshez szükséges forrásokat, azt az uniós pénzek bejöveteléhez kötötte.

Az LMP írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy rendkívüli kormányzati átcsoportosítás keretében megkapják-e a pedagógusok a béremelést? Ha nem, a tavaszi ülésszakon módosítják-e a költségvetési törvényt? Amennyiben igen, mikor lép életbe a módosítás?

A Belügyminisztérium közleményét idézve úgy fogalmazott, januártól a pedagógusok „sovány”, 10 százalékos béremelést kapnak, ami azt jeleneti, hogy a pedagógusok „sokadik éve kénytelenek reálbércsökkenést elszenvedni. A pedagógusok a legmostohábban kezelt dolgozói a magyar államnak, a megbecsülésnek nyoma sincs” – jegyezte meg.