Csárdi Antal: Az LMP lényegében nem változott.

A Reflektorban vendége Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője volt. Kérdeztük a Belvárosi Önkormányzat által kötött beruházási szerződésekről, a kerületet érintő kétes ingatlanügyekről, valamint az LMP szerepéről, identitásáról a hatpárti összefogáson belül. 

Korábban kiderült, hogy a Pilvax közben 200 millió forintos beruházást hajtott végre a Belvárosi Önkormányzat, a Bástya utcában hatalmas összegbe került egy minipark kialakítása, továbbá a Belváros új Főutcája projekt 300 millió forintba került. Ezen közbeszerzésekben ami közös, hogy mindegyiket a Penta cégcsoport nyerte meg – ők még a Rogán-érából lehetnek ismerősek a helyiek számára. Csárdi Antal nemrég bejelentette, hogy kikéri ezeket a kétes beruházási szerződéseket.

Kérdésünkre, hogy mi állhat a háttérben a képviselő elmondta, a közpénzek ipari mértékű lenyúlása történik. Összehasonlításképpen az V. kerületi Olimpia Park köré készülő futópálya – melynek hossza 431 méter – ára méterre lebontva a háromszorosa egy megyei jogú városban elkészülő ugyanolyan futópályának – tette hozzá.

A kerület összefonódása a Penta cégcsoporttal Csárdi szerint bizonyosan azt jelzi, hogy az V.kerületet valójában máig korábbi polgármestere, Rogán Antal vezeti. A korrupció Csárdi Antal szerint rendszerszintű és az egész NER a saját meggazdagodásán dolgozik – a képviselő szerint a belvárosi ingatlanpanama is ezt bizonyítja, melyet például a Völner-ügy kapcsán reflektorfénybe kerülő Schadl György esete is megerősít. Az ezzel kapcsolatos vizsgálati indítványt a helyi önkormányzat lesöpörte az asztalról, de Csárdi bízik abban, hogy a Főváros által felállított vizsgálóbizottság feltárja majd az ügyet. A képviselő a valódi ütőkártyát a kétes ingatlan ügyekkel kapcsolatban főként a kormányváltásban látja – ekkor lehet majd érdemi változást hozni ezekben az ügyekben, állítja Csárdi. 

Hogy mik az LMP legfontosabb ügyei az ellenzéki összefogáson belül Csárdi Antal kiemelte a fenntarthatóságot. Mind ökológiai, gazdasági és társadalmi szinteken, ezen belül nagy hangsúlyt fektetve például az élelmiszerek áfacsökkentésére. 

Az energiapolitikával kapcsolatban Csárdi elmondta, le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint az atomenergia olcsóbb. Az LMP-s országgyűlési képviselő szerint ez kizárólag abban az esetben igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk az erőmű felépítésének a költségét, illetve a lebontás és a tárolás anyagi vonzatait. Hosszútávon az atomenergia mindenképpen fenntarthatatlan. Csárdi kihangsúlyozta, hogy a Paksi atomerőmű egy geológiai törésvonalon helyezkedik el, ami további veszélyeket hordoz magában.

Csárdi véleménye szerint ki kell szállni a Paks II. szerződésből, ekkor az orosz fél ugyan kártérítési igénnyel léphet föl, de anélkül, hogy ismernénk a szerződés részleteit a képviselő véleménye az, hogy a társadalom iránti felelősség az, hogy ne épüljön újabb atomerőmű Magyarországon. 

Az LMP országgyűlési képviselője reagált Schiffer András, a párt egykori elnökének Inforádióban elhangzott azon irányú kijelentésére is, miszerint Schiffer fájó szívvel ugyan, de a Magyar Kétfarkú Kutyapártra adja le a voksát, mert ők képviselik a Lehet Más a Politika egykori szellemiségét. Csárdi ezzel nem értett egyet, viszont hangsúlyozta, azért dolgozik, hogy Magyarországon demokrácia legyen és mindenki szabadon élhessen a választási jogával. Csárdi Antal véleménye szerint az LMP lényegileg nem változott, a párt értékrendje az alapítás óta ugyanaz: fenntartható világot és országot szeretnének. 

Az egykori LMP-s Róna Péter államfőjelöltségét üdvözölte Csárdi Antal, személyesen is őt támogatta a versenyben. Hangsúlyozta azonban, hogy a többi jelölt is méltó volt a támogatásra, valamint azt látja, óriási a különbség az ellenzék és a kormánypártok demokráciafelfogásában. Azzal kapcsolatban, hogy miért tartott ilyen “sokáig” megtalálni az ellenzéknek a köztársasági elnök-jelöltjét Csárdi elmondta, hogy a demokrácia sokszor idő -és pénzigényes folyamat, viszont nem gondolja, hogy bármiről is lekéstek volna.

Csárdi szerint a finisben van a kampány, a verseny hangneme valószínűleg romlani is fog, vitázni pedig a Fideszes politikusok gyávaságuk miatt nem hajlandóak kiállni.