Népszavazási kezdeményezést jelentett be Márki-Zay Péter

Az Orbán-kormány utolsó napjai címmel tartott sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje a Kossuth téren. Az eseményen Márki-Zay Péter mögött felsorakoztak az ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltek is.

A hódmezővásárhelyi polgármester beszélt magas inflációról, melynek okán az 5 százalékos nyugdíjemelés 10 százalékos infláció esetén, valójában 5 százalékos csökkenést jelent, illetve megemlítette a magas COVID halálozást, valamint Völner Pál esetére utalva a korrupció mértékét is.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy a céljuk az, hogy Magyarország ne legyen többet következmények nélküli ország, illetve, hogy a jogállam hiánya és a korrupció az oka annak, hogy nem kapjuk meg az Európai Uniótól a minket illető forrásokat.

A miniszterelnök-jelölt továbbá hangsúlyozta, hogy kormányváltás tétje, hogy egy gyűlölködő országból végre „szeretemország” legyünk, illetve a sötétséget nem lehet sötétséggel legyőzni, kizárólag világossággal.

Arra is kitért, hogy ők nem az Erdogan, Putyin, illetve a Kínai Kommunista Párt által fémjelzett Keletnek fogják alárendelni a magyar nemzeti érdekeket, hanem Magyarország a keresztény gyökerű Nyugatnak lesz hűséges tagja.

Egy népszavazási kezdeményezést is bejelentett a miniszterelnök-jelölt, amelyet még Karácsony Gergely hívott életre. Céljuk, hogy hamarosan elkezdhessék az aláírásgyűjtéseket, hogy jövő áprilisban az alábbi két kérdésről is dönthessenek majd a választópolgárok.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

    Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatóját azzal zárta, hogy az előválasztás, a népszavazás, valamint a kormányváltás részei annak a folyamatnak, hogy Magyarország kimásszon a gödörből, melyben az Európai Unió legszegényebb, legkorruptabb országa lett és ebből a kijárat csak is felfelé van.